Dat antwoordt minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op kamervragen van PvdA-kamerlid Frank Heemskerk.

Heemskerk wilde weten waarom de kosten van de website Kiesbeter.nl zestien miljoen euro bedragen. "Het RIVM, een agentschap van het ministerie van VWS, maakt de website www.kiesbeter.nl. Het RIVM voert een breed programma uit, gericht op het ontwikkelen van consumenteninformatie", aldus de minister.

De budgetten voor het RIVM hiervoor waren in 2004 één miljoen euro, in 2005 6,25 miljoen, volgend jaar vier miljoen en in 2007 drie miljoen euro. In totaal dus 14,25 miljoen euro. De kosten voor het bouwen van de website Kiesbeter.nl en de onderliggende databasestructuur heeft volgens Hoogervorst dit jaar 736.000 euro gekost.

Op de vraag waarom soortgelijke websites als Zorgkiezer.nl en Independer.nl voor een veel lager bedrag zijn gemaakt, antwoordt de minister ontwijkend. "Ik heb geen inzichten in de begrotingen van Zorgkiezer en Independer. Ik kan niet beoordelen wat wel en niet inbegrepen is in het genoemde bedrag van 'enkele honderdduizenden euro's'. Ik kan dus geen vergelijking maken."

Vorige maand bevestigde een woordvoerder van het ministerie nog tegenover Webwereld dat de site het totale kostenplaatje voor de website zestien miljoen euro bedraagt. De hoge kosten deden veel stof opwaaien, vooral bij de PvdA.

"De site zelf kost een paar ton. Die zestien miljoen euro is bedoeld voor de achterliggende systemen en bovendien uitgesmeerd over twee jaar", antwoordde woordvoerder Bas Kuik toen. De grootste kostenpost bij de ontwikkeling van de site is een systeem om patiëntenervaringen te verzamelen en deze op een begrijpelijke manier te presenteren, aldus de minister.