Door personeel direct aan te nemen en niet via een extern bureau in te huren, moeten de werkomstandigheden van de betrokken werknemers verbeteren. Contractanten van techbedrijven klagen al tijden steen en been over uitbuiting. Eerder nam ook Google circa 200 beveiligers op contract na dat een onderzoek uitwees dat securitypersoneel, schoonmakers en andere oproepkrachten niet zo netjes behandeld worden in Silicon Valley.

Volgens Apple is het aannemen van beveiligers een direct gevolg van herziening van het beveiligingsprogramma. Medewerkers krijgen naast een hoger loon voortaan een ziektekostenverzekering en pensioenregeling.

Situatie Chinese fabrieken blijft zorgelijk

Maar het bedrijf rept met geen woord over werkomstandigheden elders, bijvoorbeeld de barre arbeid- en leefsituatie waarin veel Chinese medewerkers in de zelfmoord Foxconn-fabrieken zich bevinden. Sterker, Apple heeft afgelopen maanden veel arbeid verplaatst naar het nog slechter betalende Pegatron.

Het rapport van Working Partnerships USA toonde eerder aan dat 'onzichtbare' medewerkers als beveiligers en schoonmakers niet meedelen in het succes van de technindustrie. Met name immigranten en zwart/latino personeel worden zwaar onderbetaald, aldus de onderzoekers.