Dat blijkt uit een uitgelekt rapport, 'Strategische briefing Kabelconcentratie' verschenen in Dagblad de Limburger, wordt duidelijk dat de investeerders in Multikabel, Casema en Essent een veel te hoog bedrag voor de drie netten hebben betaald, namelijk 5,2 miljard euro voor 3,3 miljoen klanten. In het rapport wordt geconcludeerd dat het onduidelijk is waarom er een dusdanig hoog bedrag is betaald.

Inmiddels hebben de kabelnetten de tarieven voor volgend jaar bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat vooral mensen die gebruik maken van het digitale pakket en mensen die van allochtone afkomst zijn gedupeerd worden. Zo maakt Multikabel zijn standaard abonnement 15 procent duurder en behoort digitalepakket niet langer tot het standaardpakket. Daarnaast worden onder andere de Spaanse, Turkse en Chinese zenders uit het analoge standaardpakket verwijderd. Abonnees van Essent of Casema kunnen soortgelijke maatregelen verwachten.

Trouw schrijft dat bij de introductie van het digitale pakket van Multikabel klanten de belofte werd gedaan dat het kijken naar de digitale kanalen gratis zou zijn, mensen moesten alleen een decoder aanschaffen.

PvdA-kamerlid en telecomspecialist Martijn van Dam spreekt over een vorm van misleiding die niet moet kunnen. "Het bewijst weer dat de kabel een monopolie heeft. Op een normale markt zou Multikabel dit niet kunnen doen", aldus Van Dam.

Begin deze maand liet de Europese Commissie weten dat concurrentie op de kabelnetwerken alleen mag plaatsvinden als aantoonbaar kan worden gemaakt dat een of meer partijen een dominante marktpositie hebben. De OPTA, toezichthouder voor de Nederlandse telecomsector, kwam een jaar geleden met de conclusie dat er geen sprake is van een dominante marktpositie. Aan de hand van de conclusie van de OPTA heeft de Europese Commissie besloten dat concurrentie op de Nederlandse kabelnetwerken strijdig is met Europese regelgeving.