Ter gelegenheid van deze dag zullen kinderen door het hele land de kennis van hun ouders over internet gaan bijspijkeren. "Kinderen weten vaak meer van internet dan hun opvoeders. Ze hebben echter begeleiding nodig om te leren omgaan met de minder leuke kanten van internet", aldus de Nederlandse organisatie Surf op Safe.

Voor één dag zijn de rollen omgedraaid en geven kinderen hun ouders en leerkrachten les. Ook minister Brinkhorst van Economische Zaken krijgt dinsdag les van leerlingen van het Haagse Montessori Lyceum. Daarna geeft de minister het startschot voor een nieuwe voorlichtingscampagne Digibewust.

Met deze campagne probeert de overheid, in samenwerking met KPN, TPG Post en Microsoft, de consument bewust te maken van de mogelijk risico's van internet.

Suske & Wiske

Niet overal in Europa wordt de Veilig Internet Dag hetzelfde ingevuld. In België wordt met behulp van een speciaal Suske & Wiske-album geprobeerd de kinderen uit te leggen hoe ze veilig kunnen surfen en chatten.

Voor het eerst wordt er ook een zogeheten 'blogathon' gehouden. Vanuit 33 landen, ook buiten Europa, zullen tientallen ministeries, organisaties en autoriteiten berichten over veilig internetten schrijven op één weblog.