De nieuwe TomTom One XL HD Traffic is het eerste navigatiesysteem dat is uitgerust met de 'high definition' verkeersdienst die TomTom half november samen met Vodafone begon. Door de geanonimiseerde lokatiegegevens van Vodafone-gebruikers te analiseren, kunnen de lengte en de rijsnelheid van een file beter worden bepaald. Dat is althans het idee.

Uit een proef op de som van de Volkskrant blijkt echter dat de verkeersinformatie nog niet altijd accuraat is. Sommige files ziet het systeem over het hoofd en ook de gegevens over de vertraging blijken vaak niet actueel, zo constateert het dagblad.

HD Traffic is bedoeld als alternatief voor het minder nauwkeurige TMC-systeem, dat slechts een beperkt deel van het wegennet beslaat en minder vaak informatie ververst. Volgens het hoofd van de HD Traffic-dienst, Luciën Groenhuizen, heeft een recente systeem-update inmiddels de meeste onnauwkeurigheden verholpen. Voor de update zou de nieuwe TomTom namelijk nog geen gebruik hebben kunnen maken van de Vodafone-data, waardoor de dienst niet nauwkeuriger was dan het vertrouwde TMC-systeem.

Een woordvoerder van TomTom kan zich niet in de kritiek herkennen. "HD Traffic geeft de meest accurate informatie over opstoppingen die beschikbaar op de markt is. Een file is echter niet een statisch maar een dynamisch iets. Ze kunnen snel ontstaan en weer oplossen. HD Traffic lost ook geen files op, maar signaleert ze eerder dan welke andere beschikbare dienst dan ook."

Overigens wordt er meer geklaagd over de nieuwe dienst, onder andere in comments op Pocketinfo.nl. Een veelgehoorde klacht betreft de kosten van de verkeersdienst. TomTom rekent, na het eerste gratis jaar, 9,95 euro per maand. Gebruikers van de voorloper van HD Traffic, TomTom Verkeersinfo, betaalden jaarlijks 30 euro en moeten nu voor het alternatief vier keer zoveel betalen.

Volgens de woordvoerder is de een duurder abonnement gerechtvaardigd omdat het HD systeem veel geavanceerder is. "Het systeem geeft 10x meer informatie over wegen, inclusief alle hoofdwegen en de meeste secondaire wegen en geeft 5 x meer updates dan andere verkeersinfo diensten. Dat betekent dat verkeersinformatie nooit ouder is dan 3 minuten. Daarnaast is door het gebruik van meerdere bronnen, de data veel completer en betrouwbaarder."

De kosten van het abonnement en de brief van TomTom waarin TomTom One-bezitters 70 euro korting wordt geboden op een nieuw navigatiesysteem mét de HD Traffic-functionaliteit, leidden bij sommige gebruikers tot het gevoel dat TomTom wel erg makkelijk wil verdienen aan zijn huidige klanten.

TomTom reageert: "We hebben bij de lancering al aangekondigd dat er in het eerste kwartaal van 2008 een accessoire op de markt komt waarmee HD Traffic ook op bestaande PND's te gebruiken zal zijn. De prijs hiervan is nog niet bekend."

Gebruikers van navigatiesystemen roepen TomTom ook op om de verkeersdienst aan te bieden aan andere navigatiebouwers, om zo een volwaardig alternatief voor TMC te creeëren. Het bedrijf is dat echter niet van plan: "We hebben als TomTom serieus geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze dienst. Het is dan uiteraard niet meer dan logisch dat we deze dienst als TomTom aanbieden en niet via onze concurrenten."