Dat beloofde Amazon ceo Jeff Bezos gisteren tijdens de presentatie van de nieuwe e-reader.

Met de Kindle 2 hoopt Amazon de strijd aan te kunnen binden met geprinte literatuur. Bezos heeft dan ook grote plannen met de Kindle. “Het uiteindelijke doel is om alle gepubliceerde boeken, in welke taal dan ook, beschikbaar te maken voor de Kindle,” zo zei hij tijdens de presentatie.

WhisperSync

Naast de mogelijkheid om de boeken en kranten te laten voorlezen, kunnen gebruikers ook doorlezen op hun iPhone of andere smartphone. Dat is tenminste de bedoeling van de Whispersync technologie. Daarmee kunnen gebruikers hun bestanden verplaatsen van de eerste Kindle naar het tweede generatie en, in de toekomst, 'met een aantal andere mobiele apparaten'. Met welke merken en soorten Whispersync gaat werken is vooralsnog niet bekend.

Wie de voorleesfunctie heeft uitstaan, kan ook achtergrondmuziek afspelen tijdens het lezen. Muziekbestanden kunnen via de eigen pc gekopieerd worden naar de Kindle, dat ongeveer even dik is als een potlood. Ook heeft Amazon plannen om de e-bookstore verder uit te bouwen zodat ook gebruikers van smartphones titels van bijvoorbeeld Stephen King kunnen downloaden.

De strijd om de elektronische lezer lijkt te gaan ontbranden. Ook Google, dat ruim zeven miljoen boeken heeft gedigitaliseerd, wil e-books gaan aanbieden voor smartphones met Android-software. Amazon biedt op dit moment zo’n 23.000 verschillende boektitels aan.

 Europa

De Kindle 2, is vooralsnog alleen beschikbaar voor klanten in de Verenigde Staten. Het is niet duidelijk wanneer de Kindle naar Europa komt. De eerste versie was alleen beschikbaar was voor Amerikaanse consumenten.

De beschikbaarheid van de eerste Kindle liet regelmatig te wensen over. Vooral rond de feestdagen bleken consumenten niet in staat om de e-reader te bestellen vanwege te weinig voorraden.