Barnes&Noble heeft e-bookuitgever FictionWise overgenomen. Met dat bedrijf krijgt de boekenwinkelgigant niet alleen een online boekenwinkel, maar ook de eReader-software in handen. Die gratis leessoftware voor elektronische boeken is beschikbaar voor diverse systemen, waaronder pc’s en Macs maar ook smartphones als de Palm Treo en de Apple iPhone. Opvallende uitzondering is de Blackberry van RIM.

E-bookstore

Voor deze overname is een bedrag van 15,7 miljoen dollar neergelegd. FictionWise blijft, samen met hun diverse sites en merken, zelfstandig qua bedrijfsvoering. Wel neemt de nieuwe eigenaar deze aankoop in zijn overkoepelende digitale strategie. Die omvat de lancering van een eigen e-bookstore later dit jaar.

FictionWise heeft al een online-winkel, maar die is nu nog bescheiden. De boeken die daar te koop zijn, werken wel op de e-reader van Amazon. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen leesapparaat voor e-books. Die eBookWise is een goedkope tegenhanger van de gehypte Kindle.

Er is de laatste tijd veel beweging op de markt voor e-readers. Zo komt de grote Amerikaanse krantenuitgever Hearst met een eigen e-reader. Dit jaar komt ook het Nederlandse bedrijf Endless Ideas met een nieuwe versie van hun BeBook.