De officiële ontwikkelkit voor Kinect is afgelopen zomer al verschenen. Daarmee zijn diverse nieuwe toepassingen gemaakt, maar Kinect-hacks zijn al ruim daarvoor opgedoken. Formeel is de SDK (software development kit) alleen voor niet-commercieel gebruik. Begin komend jaar lanceert Microsoft een SDK en programma voor commerciële Kinect-toepassingen, onthult techmagazine eWeek.

Commercieel gebruik

Vooruitlopend daarop zet Microsoft nu een stimuleringsprogramma met bijbehorend fonds op voor startende bedrijven met innovatieve Kinect-ideeën. Dit zogeheten Kinect Accelerator-programma geeft maximaal tien bedrijven de gelegenheid om drie maanden samen met Microsofts Kinect-team te werken aan hun idee. Het doel is nieuwe interface-vormen en commerciële toepassingen, voor bijvoorbeeld onderwijs en medische zorg.

De geselecteerde tien start-ups krijgen ook een Xbox-ontwikkelkit, de Kinect-SDK voor Windows en een financiering van 20.000 dollar. De inschrijvingsperiode sluit eind januari en de projectperiode begint in maart. Daarvoor moeten de bedrijven wel gedurende drie maanden verhuizen naar Seattle, waar Microsoft zijn hoofdkwartier heeft.

Investeerders

Microsoft werkt hiervoor samen met start-up begeleider TechStars. Dat bedrijf krijgt een belang van 6 procent in de bedrijven die meedoen aan dit investeringsprogramma, meldt it-blog TechCrunch. Aan het einde van de projectperiode presenteren de Kinect-starters hun prototypes aan andere investeringsmaatschappijen.

Nu al zijn er hacks voor het maken van 3D-scans, de herkenning van gebaren en handelingen (zoals drinken), de bediening van astronomische beeld (voor onderwijs) en de besturing van quad-copters.