De eerste stappen? Het wegwerken van de geest van voorganger Nina Brink. Kinsella heeft Nina's weelderige sofa uit zijn kantoor verwijderd, het leasecontract van een zakenvliegtuig stopgezet en de huur van een luxueus appartement in Parijs opgezegd. Ook de functie van Sarah Ferguson (Fergie) - een persoonlijke vriendin van Brink, aangesteld als ambassadeur van World Online - wordt waarschijnlijk geschrapt.

De sofa is vervangen door een whiteboard waarop Kinsella strategische plannen uiteenzet. Boven aan het lijstje staat een verbetering van de World Online webportalen. Kinsella vindt dat de sites niet voldoende inkomstengericht zijn. "We moeten de portalen effectiever uitbouwen", aldus Kinsella in een interview met de Financial Times.

Kennelijk is de stickyness van de diverse World Online sites niet goed genoeg. Bezoekers klikken te snel door naar webbestemmingen buiten het WOL-domein. Met betere inhoud en diensten wil World Online de bezoeker vasthouden. Zo worden inkomsten uit advertenties en e-commerce gegenereerd. Kinsella: "Daar is bij lange na geen gebruik van gemaakt zoals we dat moeten doen."

Draadloos & breedband

Kinsella ziet ook een grote toekomst voor draadloos internet en voor en breedbanddiensten als ADSL. "Wij zullen zo'n snel netwerk bieden", zegt Kinsella. World Online zal ook WAP-diensten lanceren als deel van 'unified messaging', een combinatie van e-mail, voicemail, draadloos en fax. Daarvoor zullen overeenkomsten worden gesloten met mobiele operators.

De nieuwe bestuursvoorzitter voorziet ook een overname of twee. Vanwege de huidige beurskoers - 65 procent onder de uitgifteprijs - kan World Online acquisities moeilijk betalen met aandelen. Een reserve van 1,7 miljard euro in contanten kan uitkomst bieden. Dat geld zal ook worden gebruikt voor een marketingoffensief.

Fundamenten

"We zullen de fundamenten van dit bedrijf veranderen", zegt Kinsella in een vraaggesprek met de Wall Street Journal. De Amerikaan wil World Online op de kaart zetten, net zoals hij deed met MSNBC.com. Makkelijk zal dat niet zijn. World Online leidt een kwakkelend bestaan in de drie grote Europese landen: Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Onder Brink publiceerde het PR-team van World Online vele persberichten met aankondigingen van 'deals'. Deze werden met grote woorden geprezen. Later bleken het vaak lege hulzen. Kinsella belooft dat de veranderen. "Als wij een deal sluiten, zullen we ook echt wat doen."

Naschokken

De klap van de mislukte beursgang dreunt nog steeds door bij World Online. Vandaag heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op een vergadering van aandeelhouders geëist dat de internetprovider ook de aandelen van beleggers terugkoopt tegen de emissieprijs. World Online weigert dat, alleen personeel kan de gekochte aandelen teruggeven. Tijdens de vergadering werd Kinsella ook officieel benoemd tot voorzitter van het WOL-management.Eerdere relevante berichten: World Online koopt aandelen terug van personeel (09 juni 2000) Nieuwe bestuursvoorzitter en groter verlies bij WOL (10 mei 2000) Internationale WOL-partners zetten plannen in de wacht (02 mei 2000)