Google wil met het aanstaande Android 4.4 eindelijk de immer aanwezige fragmentatie van Android gaan bestrijden. Het geheugengebruik van het mobiele OS wordt in elke component geoptimaliseerd om ook op low-end toestellen te draaien, zo meldt tech-journalist Amir Efrati (oud-Wall Street Journal) op zijn blog. Google worstelt al langer met de fragmentatie, die ook door de gebrekkige Android-uitrol van mobiele providers bemoeilijkt wordt.

Proactieve houding

Maar Google neemt ditmaal een proactieve houding. KitKat komt met tools die developers helpen om geheugenefficiënte applicaties te maken voor instapmodellen, zoals toestellen met 512 megabytes aan geheugen, zo valt te lezen in de documenten die Efratie heeft bemachtigd. Deze verbeteringen zorgen er direct voor dat ook draagbare apparaten (‘wearables’) de software kan draaien, terwijl Android 4.4 ook ondersteuning beidt voor drie nieuwe bewegingssensoren.

Vorige maand schemerde al door dat Google de API's via applicatie Google Play-services ziet als spin in het web in de strijd met de Android-fragmentatie. Via Google Play-services worden nieuwe functies vaker ingezet, zodat gebruikers en ontwikkelaars niet hoeven te wachten op de nieuwe Android-versies.

Nog altijd minder dan de helft van alle Android-apparaten draait momenteel de nieuwste Android-versies Jelly Bean, dat al een jaar oud is. Ter vergelijking: bij Apple is binnen een maand bijna tweederde van alle gebruikers over op iOS 7.

Klik voor groot