Het klinkt allemaal zo mooi, de opsomming op de site van EasyMusicDownload: onbeperkt muziek, films en software downloaden. Geen beperkingen bij het branden van cd's. Geen extra kosten, geen verborgen kosten. Wie ingaat op de aanbieding van EasyMusicDownload, is voor 21,95 dollar klaar (voor een jaarabonnement). Wie twee jaar van de diensten van de site gebruik wil maken, betaalt 29,95 dollar. Abonnees komen echter van een koude kermis thuis, zo bericht The New York Times. Wie zich aanmeldt, krijgt namelijk niets meer dan informatie over waar uitwisselprogramma's zoals Kazaa kunnen worden gedownload. En eerlijk is eerlijk: daarmee kun je inderdaad onbeperkt muziek, films en software downloaden en branden. Gratis.

Sharman Networks

EasyMusicDownload.com staat geregisteerd op naam van `Hostmaster Hostmaster' in India. Er staat geen geldig telefoonnummer bij. Sharman Networks, de eigenaar van Kazaa, heeft inmiddels een brief gestuurd naar EasyMusicDownload met het dringende verzoek om zijn activiteiten onmiddellijk te staken. EasyMusicDownload is niet de enige site die op deze manier te werk gaat. Er is een flink aantal sites actief die op vergelijkbare wijze proberen internetters geld uit de zak te kloppen.

Bejaarden

Het blijkt een lucratieve manier van zakendoen. The New York Times sprak met een 25-jarige vrouw uit Florida die verantwoordelijk is voor de sites Imusicshare.com and Mp3run.com. Zij krijgt dagelijks 25 tot 30 abonnees. Het goedkoopste abonnement bij Imusicshare.com is 4,50 dollar per maand. Een jaarabonnement kost 17,88 dollar. Een abonnement van twee jaar komt neer op 23,76 dollar. Ongeveer 15 procent van de abonnees vraagt zijn geld terug. "Er zijn mensen van 70 en 90 die geen idee hebben hoe ze moeten downloaden", verklaart zij het geringe aantal klagers.