Volgens Cistron is het faillissement van Cistron Beheer een `voorzien gevolg van de problemen rond Cistron Telecom die in september speelden'. Cistron Telecom ging vorig jaar al failliet, vanwege torenhoge schulden aan KPN. Danny ter Haar – directeur van Cistron – stelt dat het bedrijfsonderdeel Beheer door fouten van het vorige management het slachtoffer is geworden van deze eerdere problemen. Daarom heeft Ter Haar de afgelopen maanden diverse nieuwe bv's opgezet waar de diverse activiteiten van Cistron zijn ondergebracht. Deze `nieuwe serie bedrijven' staat volgens Ter Haar los van de oude. De huidige ADSL-klanten van Cistron kunnen dus gewoon blijven internetten; deze diensten zijn ondergebracht bij Cistron Broadband. Ook nieuwe initiatieven zijn in deze vers opgerichte bv's ondergebracht. Een andere nieuwe bv is Cistron IP. Dat is nog niet alles. Volgens informatie van de Kamer van Koophandel zijn Cistron Dial-Up en Cistron Mobiel nog in oprichting. Alle bv's hangen onder Zeeuwse Kempen BV, dat op zijn beurt Stichting Zeeuwse Kempen Beheer boven zich heeft. Met deze sterfhuisconstructies is het nog maar zeer de vraag of de schuldeisers (onder meer adviesbureau Quartel, Siemens en de Nederlandse fiscus) nog wel iets kunnen halen bij de lege huls Cistron Beheer. De totale schuld zou zo'n 4,5 miljoen euro zijn.

Stammenstrijd

Het heeft er alles van weg dat er een ware ruzie is uitgebarsten tussen aanhangers van Danny ter Haar enerzijds en van het oude management onder leiding van Edvart Tuinder aan de andere kant. Ex-werknemers van Cistron klagen over de managementskwaliteiten van Ter Haar en diens geschuif met bv'tjes die om de haverklap failliet gaan. Ter Haar op zijn beurt stelt dat ex-werknemers hem en zijn bedrijf proberen zwart te maken. "Danny ter Haar is een persoon die geen onderscheid kan maken tussen zakelijk en persoonlijk", zo stelt een ingewijde. Volgens hem valt oud-directeur Tuinder niets te verwijten: "Tuinder heeft negen maanden lang 80 uur per week gevochten om Cistron te laten leven. Dat was ook gelukt als Ter Haar niet op emotionele gronden de zaak had overgenomen en iedereen ontsloeg met wie hij persoonlijk mot had." Anderen stellen dat Tuinder er tijdens een vakantie op een `smerige manier' door Ter Haar is uitgewerkt waarna de ellende weer zou zijn begonnen. Ter Haar zou volgens een anonieme bron een zeer incompetente manager zijn die een spoor van ellende achter zich laat.

Strafbare zaken

Volgens Ter Haar is er inderdaad sprake van veel oud zeer. Volgens hem zijn er echter juist door het oude management grote fouten gemaakt. "Zo was Cistron Telecom al in surseance toen ik het toenmalige management wipte. De directeur ging twee weken op vakantie wetende dat het faillissement binnen één week zou plaatsvinden. Niet geheel conform gedrag van een 'directeur' zeg maar", zo stelt Ter Haar. Ter Haar heeft naar eigen zeggen hard bewijs dat het oude management strafbare dingen heeft gedaan vlak voor de surseance.