Dat bevestigt Peter van Megen, voorzitter van de gebruikersvereniging. De vereniging leed een verborgen bestaan, tot de Consumentenbond de door de VSA aangespannen rechtszaak dinsdag summier vermeldde in een persbericht.

De zaak diende dinsdagmiddag voor de Rotterdamse rechtbank. Van Megen hoopt dat de rechter Superweb op straffe van een dwangsom zal verplichten goede dienstverlening te bieden. Die dwangsom moet worden overgemaakt naar de VSA.

Centenpikkers

Martijn Eier, mede-oprichter van Superweb, staat argwanend tegenover de gebruikersvereniging. "Ze konden gisteren aantonen twee leden te hebben", zegt Eier. "Ik heb de indruk dat de Consumentenbond hierachter zit."

Eier heeft geen goed woord over voor de eis van vijf miljoen gulden per dag. "Mensen krijgen droombeelden in hun hoofd. Wij halen iets weg bij Eneco en dan willen zij iets bij ons weghalen." Eier refereert aan de paar miljoen gulden die telecomleverancier Eneco moest betalen aan Superweb wegens het niet nakomen van een leveringsoverkomst.

400 leden

VSA-voorzitter Van Megen, een automatiseerder uit Venlo, zegt de belangengroepering op 16 december vorig jaar te hebben opgericht. De vereniging is vrij onbekend en heeft geen website, toch claimt Van Megen 400 leden te hebben. "Ik heb twee keer een oproep geplaatst in een nieuwsgroep. Daar is massaal op gereageerd", aldus Van Megen.

Namens alle Superweb-klanten eist de VSA nu dat Superweb levert wat ze belooft. "Je moet gewoon kunnen inbellen", zegt Van Megen. Daarnaast wil de VSA dat het voortdurende wachtwoordprobleem wordt opgelost en dat de snelheid van het Superweb-netwerk op een 'acceptabel niveau' wordt gebracht. "Als je al online komt, is het tergend traag."

De VSA en de Consumentenbond kennen elkaar wel, maar sprake van financiële of juridische ondersteuning is er niet. De bond heeft haar informatie over Superweb doorgespeeld aan de VSA. "Vooral de onderzoeken van de bond zijn belangrijk voor onze zaak", zegt Van Megen.

Stopt Superweb?

Superweb-oprichter Eier is erg ongelukkig met de rechtszaak en de geëiste dwangsom. Hij weet nog niet wat er zal gebeuren als Superweb veroordeeld wordt. "De vraag is of we dan nog wel de motivatie hebben om door te gaan", aldus Eier. Hoeveel reserves Superweb heeft om een eventuele dwangsom te betalen, wil Eier niet zeggen.

De rechter doet volgende week uitspraak.