Boze klanten eisen in totaal 200 miljard dollar van de drie bedrijven vanwege inbreuk op hun privacy, zo meldt persbureau Reuters. Aanleiding voor de rechtszaak is een bericht vorige week in USA Today dat de drie telecomaanbieders informatie verstrekken aan de NSA over het belgedrag van tientallen miljoenen klanten.

"We zijn woedend over de acties van de NSA, de regering en de telecombedrijven", aldus Bruce Afran, een advocaat uit New Jersey, tijdens een persconferentie. Volgens de advocaat moeten de bedrijven beseffen dat hun medewerking aan het NSA-programma grote financiële gevolgen kan hebben.

BellSouth heeft al ontkend dat het bedrijf betrokken is bij het NSA-programma waarover USA Today heeft bericht. Verizon verstrekt overheidsinstanties naar eigen zeggen geen onbeperkte toegang tot klanteninformatie als die informatie kan worden gebruikt bij data mining (het doorzoeken van grote hoeveelheden gegevens op verdachte patronen). AT&T zegt dat het bedrijf alleen informatie verstrekt als een rechter daarvoor toestemming heeft gegeven.