De kieshulp Stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) brengt na het invullen van dertig stellingen een advies uit. Hieruit wordt nu gekozen uit de programma's van acht partijen van de vijftien deelnemende partijen. De kleine partijen zijn boos over het feit dat zij uitgesloten zijn bij het advies van de Stemwijzer.

"Bij het opnemen van partijen in de Stemwijzer, hanteren we drie criteria", vertelt een woordvoerder van het IPP. "We nemen in ieder geval de partijen op die in de Tweede Kamer of in het Europees Parlement zitten. Daarnaast houden we de peilingen in de gaten. Als blijkt dat een partij drie weken achtereen kans maakt op één zetel of meer, dan wordt die ook opgenomen", aldus het IPP.

Onder de kleine partijen die niet in de Stemwijzer zijn opgenomen, zit onder meer Nieuw Rechts. Deze partij is daar verbolgen over omdat het naar eigen zeggen kans maakt op drie zetels.

De selectie van het IPP wekt ook bij Ton Wurtz, lijsttrekker van Respect.Nu, woede op. "Ik ben zeer ontstemd over de gang van zaken. Meerdere malen heb ik geprobeerd om Respect.Nu op te laten nemen in de Stemwijzer, zodat de kiezers een eerlijk stemadvies kunnen krijgen."

Moeilijker

De samenstelling van de Stemwijzer is nu representatief, meent het IPP. "Als we meer partijen in het advies moeten opnemen, moeten we vijf tot tien stellingen toevoegen, en wordt het allemaal technisch moeilijker", aldus de woordvoerder. "Mocht blijken dat een van de partijen alsnog kans maakt op een zetel, dan wordt deze zeker in de Stemwijzer opgenomen."

Aan de Europese verkiezingen doen vijftien Nederlandse partijen mee, waarvan er acht in Stemwijzer zijn opgenomen. Niet opgenomen zijn: Respect.nu, Nieuw Rechts, Partij voor de Dieren, Europa Transparant, Partij voor het Noorden, Leefbaar Europa en Democratisch Europa.