Een jury in de Amerikaanse Staat Florida heeft mobiele chipfabrikant Qualcomm schuldig bevonden aan patentinbreuk. De belangrijkste vraag is of de chipfabrikant dat bewust heeft gedaan en daar moet een de tweede fase van een rechtszaak tussen Qualcomm en RF-fabrikant ParkerVision duidelijkheid in scheppen.

Stukgelopen onderhandelingen

ParkerVision onderhandelde eind jaren 90 met het eveneens Amerikaanse bedrijf Qualcomm over een licentie op verschillende frequentietechnologieën die het bedrijf heeft uitgevonden. Bij die onderhandelingen gaf het bedrijf de chipfabrikant inzage in de patenten. De onderhandelingen liepen op niets uit en later ontdekte ParkerVision dat de gepatenteerde technologie is verwerkt in zend en ontvangstchips die Qualcomm produceert.

ParkerVision is een productiebedrijf dat rondkomt van RF-tech voor onder meer 3G-chips. Het bedrijf procedeert op basis van zeven patenten (PDF) die tussen 2000 en 2010 zijn toegewezen. Persbureau Bloomberg haalt een advocaat aan die het proces heeft gevolgd en die de zaak als voorbeeld ziet van hoe patentrecht een kleinere ondernemer in staat stelt om het op te nemen tegen een grote producent.

Aan de andere kant kan ParkerVision steeds meer worden gekwalificeerd als patenttrol, omdat het geen eigen producten meer in de markt zet en de bedrijfsvoering momenteel volledig steunt op patenten. ParkerVision lijdt verlies en haalt zijn enige inkomsten nog uit patentrechtszaken, die prominent worden weergegeven op de hoofdpagina van zijn website.

Hetzelfde idee

Als Qualcomm schuldig wordt bevonden aan het willens en wetens schenden van de patenten van ParkerVision, kan de schadevergoeding flink hoger uitvallen zo'n half miljard dollar.. Volgens Qualcomm is de chipmaker onafhankelijk van ParkerVision op hetzelfde idee gekomen om zend- en ontvangstfunctionaliteit in chips te integreren.

Update 10:36: Een eerdere versie van dit artikel kopte met de term 'patenttrol', maar is aangepast omdat de status van ParkerVision wat genuanceerder ligt. Dit benadrukt in de vierde alinea na de lede.