Een kleurenscherm met een elektronische inkt-techniek is volgens Bezos een "moeilijke technische uitdaging". Dergelijke schermen laten "nog lang op zich wachten", aldus Amazon-CEO Jeff Bezos dinsdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de webwinkel.

Volgens Bezos bevindt de kleureneditie van de Kindle zich nog in de laboratoriumfase en is hij nog niet rijp voor massaproductie. Bezos weigert te zeggen hoeveel Kindles Amazon precies heeft verkocht sinds het product in 2007 in de verkoop ging. Hij spreekt van "miljoenen".

De Kindle ondervindt nu zware concurrentie van Apple's iPad, dat wel een kleurenscherm heeft. Nadeel is dat de iPad in zonlicht slecht leesbaar is en dat bij lang lezen het lcd-scherm minder prettig is voor de ogen dan een display met elektronische inkt.

Liquavista

Diverse fabrikanten werken aan kleurenversies van schermentechnieken die geschikt zijn voor e-readers. Zo heeft PVI, het bedrijf dat eInk heeft overgenomen, ook een dergelijk scherm in de maak. De meeste e-readers, waaronder de Kindle, maken nu gebruik van de zwart-wit displays van eInk.

Ook het Nederlandse Liquavista heeft eerder al prototypes getoond van kleurenversies van zijn schermtechniek die werkt met electrowetting. Het Eindhovense bedrijf bracht onlangs naar buiten dat het verwacht halverwege 2011 pas een e-reader met een scherm op de markt te hebben.

Maar het is nog niet duidelijk of dat ook gaat om een kleurenversie. Enkele maanden geleden sprak Liquavista nog van begin 2011. Liquavista werkt onder meer samen met processorfabrikant Freescale, dat zijn i.MX51-processor heeft geoptimaliseerd voor laag stroomverbruik.