Philips televisiemonitor

Fabrikanten van platte monitoren voorzien hun apparaten steeds vaker van een televisietuner. Op deze manier wordt het computerbeeldscherm een haast volwaardige platte televisie. Ook Philips heeft een van zijn nieuwe schermen nu geschikt gemaakt om tevens als televisie te dienen. Aan de ene kant is het een gewone monitor met scherm van 38-cm (15 inch). Maar met een druk op de knop verandert het apparaat in een gewone televisie. Tijdens het werken op de computer kan ook gekozen worden voor de beeld-in-beeldfunctie waarbij het televisiebeeld gekaderd wordt binnen het computerscherm. Een aparte televisiekaart in je computer is hiermee niet meer nodig.

De monitor heeft een kijkhoek van 140 graden horizontaal en 120 graden verticaal. Het apparaat is verder voorzien van zowel een SCART- als een S-videoaansluiting waardoor het mogelijk wordt om ook een dvd-speler of een videorecorder op de monitor aan te sluiten.

De televisiemonitor kost € 1399.

Kleurentelefoon Trium

In navolging van Ericsson komt nu ook Mitsubishi met een van een kleurenbeeldscherm voorziene mobiele telefoon op de markt. De elektronicafabrikant biedt zijn mobiele telefoons aan onder de naam Trium. De Eclipse is een GPRS-telefoon die voorzien is van een 256-kleuren beeldscherm met een resolutie van 120 bij 143 pixels. Dat is een behoorlijk groot scherm in vergelijking met de huidige mobiele telefoons met monochroom scherm.

De telefoon, die 110 gram weegt, is voorzien van een WAP-browser om mee te 'internetten'. Dat kan door in te bellen via een GSM 900/1800-netwerk of via GPRS. Ook is de telefoon als memorecorder te gebruiken. Met de memorecorderfunctie kan ongeveer 2 minuten spraak opgenomen worden.

De adviesprijs van deze mobiele telefoon is rond de € 450.

Concurrent voor iPod

Pc-bezitters die klagen over het feit dat de iPod van Apple niet op een Windows-pc aangesloten kan worden, doen er misschien verstandig aan om eens aandacht te besteden aan de Jukebox MP3-speler/recorder van de Duitse firma Archos. Deze MP3-speler heeft een interne harde schijf van 20 GB. Daarop kan een keur aan MP3's opgeslagen worden met een maximale bitrate van 160 kbps (realtime encoding).

Het apparaatje kan aangesloten worden op een Windows-pc om muziekbestanden onderling uit te wisselen. Voor die gegevensstroom wordt gebruik gemaakt van een USB-verbinding. USB 1.1 voor gebruik onder een mac of een pc en USB 2.0 voor alleen pc. Die laatste techniek biedt de mogelijkheid om bestanden met een snelheid tot maximaal 480 Mbps over te sturen.

De Jukebox Recorder 20 kost € 363,40.

Pogo

De Britten hebben de neiging om veel dingen op hun eigen manier te doen. Ze rijden links en zeggen 17,637 ounce als ze 500 gram bedoelen. Ook op het gebied van handhelds hebben ze hun eigen apparaat ontwikkeld: de Pogo. Het is een futuristisch uitziend handcomputertje dat tevens als gewone mobiele telefoon gebruikt kan worden. De Britten kunnen er ook meer surfen, (online) spelletjes spelen, e-mail lezen en muziek luisteren.

Britten betalen voor de Pogo (omgerekend) bijna € 500. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de Pogo het Kanaal oversteekt.