De Europese afdeling van de Business Software Alliance krijgt in de laatste drie maanden veel meer tips over illegale software dan daarvoor. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat ontslagen werknemers wraak willen nemen op hun voormalige baas. Dat zegt Julian Swan, director, compliance marketing EMEA bij BSA.

Nederland rustig

Volgens de BSA zijn in de maanden januari en februari 100 tips per week binnengekomen in heel Europa. In Nederland doet zich het fenomeen veel minder voor, zegt voorzitter Jacco Brand van BSA Benelux. Dat komt, zegt hij, mede doordat er nog niet zoveel massa-ontslagen zijn gevallen als in bijvoorbeeld Groot-Brittanië.

Daarnaast gebruikt de Nederlandse tak van de BSA de bestaande tiplijn niet actief. "Wij promoten de kliklijn niet, vooral omdat we in Nederland met dat soort tips juridisch niet veel kunnen doen." Volgens Brand komt het wel eens voor dat een ontslagen werknemer wraak probeert te nemen op zijn voormalige werkgever. "Maar dat biedt ons juridisch geen enkel houvast om actie te ondernemen."

Anonieme tips waardeloos

Ook worden tips vaak anoniem gegeven, hetgeen de informatie eveneens onbruikbaar maakt. De BSA moet voordat het bij een verdacht bedrijf binnenvalt eerst toestemming hebben van de rechter. "Daarom hebben we gedetailleerde informatie nodig zoals om welke software het gaat, hoeveel illiegale kopieën er zijn en hoeveel licenties, maar ook welke voorwaarden in die licenties staan." Deze complicaties maakt het gebruik van de kliklijn een stuk minder aantrekkelijk voor de BSA, zegt Brand.