Eén van de populairste 'charity sites' is FreeRice.com. Hier komt dagelijks een half miljoen bezoekers om een woordspel te spelen en tegelijkertijd rijst te sparen voor hen die deze kerst honger hebben. Bedrijven die met advertenties op de site inkomsten genereren, betalen voor het voedsel.

Samenwerking met de VN

FreeRice.com is een bedenksel van programmeur John Breen die het woordspel eigenlijk voor de schoolexamens van zijn zoon bedacht had. Later kwam Breen op het idee dat het spel ook ingezet kon worden om een goed doel te dienen en daarom zocht hij contact met het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

10.000.000.000 rijstkorrels

Het werkt als volgt: wanneer je de site bezoekt, krijg je een willekeurig woord te zien met vier mogelijke definities. Wanneer je op het juiste antwoord klikt, doneer je twintig rijstkorrels aan het Wereldvoedselprogramma. Tot nu heeft de actie meer dan 10 miljard rijstkorrels voor de derde wereld opgeleverd.

Iedereen kan bijdragen

"De hele dag door krijgen we telefoontjes over hoe goed mensen deze site vinden, ze vinden het werkelijk fantastisch", aldus Bettina Luescher van het Voedselprogramma. "Het mooie is dat zowel raketingenieurs als schoolkinderen aan het spel kunnen deelnemen."

Degenen die geen zin hebben om woordspelletjes te spelen, kunnen ook andere sites bezoeken die geld opleveren per muisklik. The Animal Rescue Site is één van die voorbeelden. Elke keer als een bezoeker hier op de paarse driehoek in de site klikt, komen er extra financiële middelen beschikbaar om thuisloze huisdieren eten en onderdak te bieden. Ook dit project komt volledig voor rekening van externe financiers.

Elk goede doel zijn eigen site

De site voor de zwerfhonden- en katten is eigendom van CharityUSA.com die ook websites herbergt om extra geld te genereren voor goede doelen als analfabetisme, het onderzoek naar borstkanker en het behoud van het regenwoud. "We krijgen ontzettend veel positieve feedback", zegt directrice Lisa Halstead, waarbij ze ook aangeeft dat er veel interesse is in de techniek achter de sites.