Volgens Kliksafe, de provider uit Nunspeet die gefilterd internet aanbiedt, is de kersverse wet die netneutraliteit verplicht mogelijk in strijd met andere wetten, grondrechten en Europese regels. “Kliksafe bezint zich nog op de te nemen stappen, mocht dit inderdaad het geval blijken te zijn", aldus de isp in een persverklaring.

Ook Solcon, een andere isp die gefilterd internet aanbiedt, zegt desgevraagd dergelijke stappen “zeker niet uit te sluiten".

Vrijheid ernstig beperkt

Kliksafe-directeur Bert Jan Peters is teleurgesteld dat de uitzondering voor filteren op ideële of religieuze gronden niet door de Eerste Kamer is gekomen. Hij noemt de strikte netneutraliteit tegenover Webwereld een “opgedrongen vrijheid die daardoor juist de vrijheid van de abonnee ernstig beperkt".

“De aangenomen wet ontneemt klanten van Kliksafe het recht om deze dienst af te nemen", aldus Peters, die vertelt dat abonnees vol onbegrip reageren op het nieuws. Kliksafe heeft circa 15.000 klanten.

Wel of geen filterkeuze

Kliksafe erkent dat abonnees desgewenst zelf filtersoftware kunnen installeren, of bijvoorbeeld gefilterd internet via een proxy. Maar de wet gebiedt dat klanten het filter zelf aan en uit kunnen zetten, en dat willen sommige mensen juist niet, vertelt Peters. “Ze willen niet in de verleiding komen - zal ik maar zeggen - om het filter uit te zetten. Ze willen zekerheid en gemoedsrust. De vrijheid om die bevoegdheid (om te filteren) uit handen te geven wordt hen nu uit handen geslagen."

Ook Solcon vindt het “heel erg jammer" dat de strikte versie van netneutraliteit nu in de wet is verankerd. De isp's filtert ook op netnwerkniveau en moet dus mogelijk aanpassingen doorvoeren. Maar anders dan Kliksafe kan de Solcon-abonnee te allen tijde het filter zelf aan en uit zetten via een 'online dashboard', vertelt Harold Reinders, woordvoerder van Solcon. Bovendien biedt Solcon ook een ongefilterd abonnement aan, dat bovendien goedkoper is. Zo'n 20 procent van Solcon's 50.000 klanten kiest voor gefilterd internet, aldus de zegsman.

Hoop op Verhagen

Solcon handelt dus wel naar de geest, maar mogelijk niet naar de letter van de nieuwe wet, constateert Reinders. “Wij zijn in principe vóór netneutraliteit, maar de klant is 'in control'. Die bepaalt en betaalt. Mag de klant niet meer kiezen? Deze wet gaat een stap te ver en is niet klantvriendelijk, het beperkt de vrijheid. We zitten er behoorlijk mee in onze maag."

Vóór er mogelijk juridische stappen volgen gaat Kliksafe eerst in conclaaf met het ministerie van Economische Zaken om te kijken “naar mogelijkheden om binnen de wet haar klanten toch van dienst te kunnen zijn". Directeur Peters: “Minister Verhagen heeft immers duidelijk gezegd geen bezwaar te hebben tegen een duidelijk afgebakende uitzondering. Daar hebben we onze hoop voorlopig op gevestigd."