Dat zegt woordvoerder Gert Onne van de Klashorst van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een reactie op Voorkomdiebon.nl. Op de kliksite krijgen bezoekers een overzicht van kentekens van auto's die tijdens het rijden zijn betrapt op het bellen zonder headset.

Volgens het CBP overtreedt de site de wet niet. "Kentekens kunnen persoonsgegevens zijn, bijvoorbeeld als bij een verkeerscontrole de eigenaar van een voertuig wordt opgezocht op basis van een kenteken", aldus Van de Klashorst tegenover Webwereld.

"In dit geval kunnen de kentekens niet worden herleid tot een persoon en daarom kunnen we in deze context nog niet spreken van persoonsgegevens", stelt de CBP-zegsman.

De site is een publiciteitsstunt van Viritel Handsfree, een leverancier van handsfree-producten. Automobilisten die hun kenteken op de site herkennen en die zich telefonisch melden bij Viritel, krijgen een gratis headset, zo staat er op de site.

Handmatig bellen in de auto is al sinds 2002 in Nederland verboden. Onlangs kondigde de politie een offensief aan waarbij agenten extra gaan letten op automobilisten die tijdens het rijden een hoorn in de hand hebben. De boete die ze riskeren bedraagt 130 euro.