Zo wordt er te veel aandacht besteed aan de bedreiging die klimaatverandering oplevert, terwijl er technologische ontwikkelingen aan de hand zijn die een grotere existentiële crisis zullen opleveren, zegt professor Nick Bostrom tegen MIT's Technology Review. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de mensheid, maar is volgens hem geen existentiële bedreiging.

Bostrom, filosofieprofessor aan Oxford University, is een van 's werelds meest vooraanstaande denkers over kunstmatige intelligentie. Hij schreef onder meer het boek Superintelligentie: Kansen, gevaren, strategieën, wat vorig jaar onder meer Elon Musk en Stephen Hawking inspireerde tot uitspraken over de risico's van het loslaten van een superieure intelligentie in ons ecosysteem.

Heel goed of heel slecht

Hij geeft aan dat er te weinig wordt nagedacht over features die AI in toom houden, bijvoorbeeld tools om functies te scheiden, en er te veel wordt blindgestaard op de mogelijkheden. Bostrom denkt dat kunstmatige intelligentie de wereld maar twee kanten op kan duwen: een heel goede of een heel slechte. Een middenweg ziet hij niet gebeuren, maar hij blijft wel optimistisch: "Hopelijk komt alles uiteindelijk goed."

In de jaren 80 was er ook veel enthousiasme (en bezorgdheid) over de opkomst van AI, maar de ontwikkelingen gingen langzamer dan verwacht. Dat kan nu ook weer het geval zijn, denkt Bostrom, waardoor we nieuwe grenzen bereiken met bijvoorbeeld Deep Learning en het lang duurt voor we echte AI gaan zien. "Maar het kan nu ook een golf zijn die ons helemaal [naar AI] brengt."

Lees hier het hele interview op MIT's Technology Review.

Lees ook:

5 manieren waarop AI ons van de ondergang redt 4 ruiters van de robopocalyps Zo werkt Deep Learning in de praktijk