De proef met de elektronische instapkaart wordt in eerste instantie uitgerold op de 15 dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en Parijs. Passagiers konden al eerder online inchecken, al dan niet per mobiel. Vanaf vandaag kunnen reizigers naar Parijs echter na het inchecken hun boarding pass als 'beveiligde barcode' ontvangen op hun mobiele telefoon, zo meldt de vliegmaatschappij.

Deze barcode kan vervolgens worden gescand bij de security controles, bij de gate en bij de baggage drop off counters. De barcode kan worden ontvangen per e-mail, mms of sms. Bij die laatste optie bestaat het bericht uit een hyperlink die naar een pagina verwijst met de barcode erop. De meest praktische methode is dus per mms, aldus de woordvoerster.

QR Blokjescode

De KLM gebruikt geen streepjescode maar een zogenaamde 2D-codes of blokjescodes, vertelt Roy Scheerder, bij KLM verantwoordelijk voor de online activiteiten, tegenover Webwereld. KLM heeft gekozen voor QR Code, een van de drie varianten van blokjescodes die door de internationale vliegorganisatie IATA zijn gesanctioneerd voor electronisch inchecken. Ook Aztec of Datamatrix mogen. Voorbeeld: de bovenstaande afbeelding is een QR Code voor de tekst: "Welkom bij de KLM."

Op 1 juni jongstleden deed KLM het papieren ticket al definitief in de ban. Op jaarbasis scheelt dat 50 duizend bomen, zo becijferde het bedrijf.

Alexander Apostolovski, Project Manager bij KLM E-Business, meldt later dat de KLM toch de Aztec-code gebruikt en niet QR-code voor de mobiele instapkaart.