Het compacte GPS-apparaat heet 'eTrack' en wordt momenteel ontwikkeld. Met behulp van bluetooth kunnen gebruikers op hun smartphone-app zien waar de bagage zich op dat moment bevindt. Een standaard ingebouwde functionaliteit is dat de app een geluidsignaal afgeeft wanneer de bluetooth-verbinding tussen koffer en smartphone dreigt te worden verbroken.

Auto Flight Mode

eTrack maakt in de lucht gebruik van Auto Flight Mode, wat voldoet aan alle internationale regels voor het gebruik van GSM en radiosignalen aan boord van vliegtuigen. Het product is gericht op de consumentenmarkt en zal dus niet standaard via de luchtvaartmaatschappij zelf worden aangeboden, laat KPN weten in een reactie aan Webwereld. Het is de bedoeling dat KPN en KLM het product samen gaan aanbieden.

Hoewel er al meerdere (dure) GPS-trackers -ook speciaal gericht op reizigers- op de markt zijn, denkt het telecombedrijf dat er voldoende ruimte is om in samenwerking met KLM er iets naast te ontwikkelen. Ergens dit najaar moet het eindproduct klaar zijn. "Hoe en wanneer het exact op de markt verschijnt kunnen we nog niet met zekerheid zeggen", aldus KPN-woordvoerster Nienke Sneller, die ook nog geen informatie over prijzen heeft.

Bagagelabel ook elektronisch

Naast eTrack zijn beide bedrijven ook bezig met eTag. Deze elektronische bagagelabel draagt een barcode met de betreffende vluchtinformatie. Naast het online inchecken van de vlucht kan een passagier hiermee in de toekomst ook zijn bagagelabel vooraf regelen. Fabrikanten van koffers kunnen ook zowel eTag als eTrack integreren. Zo komt in ieder geval Samsonite al met een eTrack-koffer.