Het relaas van de klokkenluider kan een doorbraak betekenen in een al bijna tien jaar durende patentenstrijd tussen Seagate en Convolve. Laatstgenoemde heeft in juli 2000 Seagate en Compaq aangeklaagd voor het stelen van een technologie om geluid en trillingen van harde schijven te beperken. Het bedrijf eist daarbij 800 miljoen dollar schadevergoeding.

MIT-uitvinding

Convolve is ooit in de arm genomen door onderzoekers van het bekende Massachusetts Institute of Technology (MIT), die de technologie hebben ontwikkeld. Convolve moest de technologie voor de onderzoekers verkopen aan bedrijven.

The New York Times heeft de hand weten te leggen op de belastende verklaringen van voormalig Seagate-werknemer Paul A. Galloway. Hij werkte tot juli 2009 als technicus bij die fabrikant van harde schijven. De getuigenis van Galloway is bij de rechter ingediend door advocaten van Convolve.

Aantekeningen vernietigd

Volgens Galloway heeft het management van Seagate bewust afspraken met Convolve geschonden. Ingenieurs van Seagate hebben namelijk toegang tot technische informatie van Convolve gekregen, maar dat bedrijf had die data verstrekt onder geheimhoudingsverklaring (NDA) om inzicht te verschaffen alvorens een deal te kunnen sluiten.

“Als ik had geweten van de NDA-afspraken met Convolve, dan was ik nooit aan de slag gegaan met deze technologie." Ook zegt Galloway dat vroege ontwerpdocumenten en aantekeningen van technici bewust zijn gewist om bewijs van de diefstal weg te vagen.

Seagate onthoudt zich van commentaar. Convolve heeft ook Dell, Hitachi en Western Digital aangeklaagd voor het oneigenlijke gebruik van zijn harddisktechnologie.

Update: Verduidelijking van de geclaimde afsprakenschending door Seagate.