Het is voer voor complotdenkers. Binnen een paar dagen is de controversiële klokkenluidersite Wikileaks.org getroffen door een brand in de co-lokatie serverruimte in Zweden, een ddos-aanval én een gerechtelijk verbod. Dat meldt de Belgische zustersite, Wikileaks.be.

Wikileaks biedt klokkenluiders naar eigen zeggen een 'anoniem, niet traceerbaar en niet censureerbaar' podium om vertrouwelijke documenten op te lekken. Sinds december 2006 worden er de vermeende malversaties van dubieuze regimes, schurkenstaten, corrupte multinationals en witwassende banken aan het licht gebracht, gestaafd met soms zeer vertrouwelijke documenten.

'Ongrondwettelijke censuur'

Maar de 'censor' heeft nu toch toegeslagen. Een dependance van de Zwitserse bank Julius Baer op de Kaaiman-eilanden heeft bij de Californische rechter een verbod op de site afgedwongen. De registrar van Wikileaks.org, Dynadot, heeft alle DNS gegevens van de domeinnaam verwijderd. De geijkte aanpak, via de hosting provider, bleek onmogelijk, omdat de website in meerdere landen tegelijk werd gehost.

Op Wikileaks stonden uitgebreide documenten die zouden aantonen dat de bank ingewikkelde constructies hanteerde zodat haar vermogende klanten belasting konden ontduiken. Deze documenten zijn overigens nog steeds beschikbaar op verschillende zustersites en mirrors.

Vertegenwoordigers van Wikileaks noemen de internetban ongrondwettelijk en beloven in een reactie juist het onderzoek naar en de onthullingen over witwaspraktijken en belastingontduiking te zullen intensiveren.