De drie grootste commerciële knipseldiensten - Euroclip, Knipsel Info Service en Antal Clipping - zullen de kranten voortaan betalen voor het gebruik van artikelen.

De drie diensten scannen krantenartikelen in en verspreiden deze vervolgens per mail aan hun abonnees. Deze abonnees betalen om alleen voor hen relevante artikelen te ontvangen.

In de praktijk zal nu door de knipseldiensten per artikel een toeslag worden berekend, welke ten goede komt aan de uitgevers.

Rechtszaak

PCM (uitgever van NRC, Volkskrant, Parool, AD en Trouw), De Telegraaf en Het Financieele Dagblad spanden eerder al een rechtszaak aan tegen de knipseldiensten. Hierin eisten zij dat de drie dienstverleners met hun activiteiten zouden staken.

In september vorig jaar oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat de digitale knipseldiensten inbreuk maakten op het auteursrecht. De uitgeverswereld zag dit als een belangrijke overwinning.

De drie knipseldiensten gingen tegen deze beslissing in hoger beroep. Nu met de uitgevers een overeenstemming is bereikt, is dit hoger beroep van de baan.

De NPD - die de belangen van ongeveer 35 Nederlandse kranten behartigt - heeft verheugd gereageerd op de schikking.