Volgens The Intercept heeft GCHQ een heel programma opgesteld om wereldwijd bepaalde doelen te observeren op Twitter en via hun blogs. De verder openbare informatie werd eerst handmatig vanaf het internet geschraapt en in een centrale database van de geheime dienst opgeslagen. Pas enige tijd terug is dat vergaren van data geautomatiseerd. Of GCHQ toegang had tot persoonlijke berichten (direct messages) wordt niet geheel duidelijk.

Wie kent GovCert eigenlijk nog?

De knulligheid van sommige spionageprogramma's van de Britse geheime dienst is duidelijk te lezen in de nieuwe onthullingen van Edward Snowden, zoals in de laatste berichtgeving van The Intercept is op te merken. In het programma Lovely Horse van GCHQ worden diverse mensen en organisaties gevolgd op het internet, maar heel slim uitgekiend lijkt het niet te zijn.

Zo behoort onder de toptargets op Twitter ook het account van het Nederlandse GovCert. Dat account heeft tot op heden slechts 18 tweets eruit gegooid, waarvan de laatste vandaag is verschenen, naar aanleiding van het bericht van The Intercept.. In de nieuwe tweet wordt fijntjes gemeld dat men beter het account van de NCSC kan volgen, aangezien GovCert daarin is opgegaan en het twitteraccount dus niet meer actief wordt gebruikt.

Verder volgde GCHQ nog de bekende en in 1999 veroordeelde hacker Kevin Mitnick, de bekende Franse handelaar in zero days Vupen, allerlei accounts die gelinked zijn aan Anonymous, de ICT-veiligheidsdienst van Wales Team Cymru en vanzelfsprekend de Finse knuffelexpert Mikko Hypponen.