Met de in juli overgenomen zoekmachine start-up Powerset haalde Microsoft niet alleen de zoektechnologie in huis, maar ook de Hbase-onderdelen die via het open source-project Hadoop worden vrijgegeven. Een unicum, want Microsoft heeft nog niet eerder open source-technologie in een product gehad, zegt Robert Duffner van Microsofts Platform Strategy Group.

Donatie aan Apache

Dat de voormalige Powerset-medewerkers code mogen blijven bijdragen aan Hadoop is een grote verandering in de strategie van de softwaregigant. Microsoft staat positiever tegenover open source, aangezien "vernieuwing op allerlei technologische terreinen kan plaatsvinden", vertelt Duffner aan de IDG Nieuwsdienst.

Eveneens in juli is Microsoft ook zelf begonnen bij te dragen aan open source: sindsdien verstrekt het bedrijf code aan het PHP-project ADOdb. Nog diezelfde maand kreeg de Apache Software Foundation, een open source consortium dat onder meer verantwoordelijk is voor de Apache webserver, een donatie van 100.000 dollar uit Redmond.

'Get the facts'

De afdeling van Robert Duffner zoekt meer aansluiting bij open source-software en hoopt er zakelijk van te profiteren. Voorheen waren Windows en andere softwareproducten afgeschermd tegen open source, maar nu probeert Microsoft klanten te overtuigen dat de technologie├źn elkaar niet uitsluiten en juist kunnen aanvullen.

De Platform Strategy Group staat hiermee diametraal tegenover de beruchte Get the Facts-campagne, waarmee het bedrijf de Windows-omgeving afzette tegen het open source-besturingssysteem Linux, en de dreigende taal die Steve Ballmer eerder uitte jegens Linux.

Superioriteit

Toch zal het geen eenvoudige taak zijn alle neuzen binnen het bedrijf dezelfde kant op te krijgen, moet ook het Platform Strategy Group-team toegeven. "Bij sommige mensen zal dat wat langer duren", zegt Peter Galli, een voormalig journalist die nu als 'open source-gemeenschap manager' werkt voor de Microsoft-groep. Galli is aangenomen om het open source-evangelie binnen Microsoft te verspreiden.

Zelfs Robert Duffner blijft echter overtuigd van de superioriteit van Microsofts producten. Zo meent hij dat de totale kosten bij een Windows Server-omgeving lager uitvallen dan bij een Red Hat Enterprise Linux-systeem. En dat scheelt in tijden van crisis, aldus Duffner.