Tot die conclusie kwamen minister-president Wim Kok en zijn Britse ambtgenoot Tony Blair na een discussie met topmanagers uit de internetwereld.

"We zullen ons moeten concentreren op een samenhangende aanpak", zei Kok tijdens de bijeenkomst die werd gehouden in Downingstreet 10, de ambtswoning van Blair. Hij voegde daaraan toe dat de 'obstakels voor business-to-business e-commerce' opgeheven moeten worden.

Verschillen in regelgeving in belastingbeleid zijn een rem op de groei van online handel, daarover zijn de premiers en hun discussiepartners het eens. Naast het werk op Europees niveau moeten de lidstaten ook in eigen land aan de slag met hervormingen ten gunste van e-commerce, vond Kok.

Kok en Blair hadden een 45 minuten durend onderhoud met onder meer afgevaardigden van veilingsite QXL en online reisbureau GoFly. De regeringsleiders verzekerden de managers ervan dat ze er alles aan zouden doen om de achterstand op de VS snel in te lopen.

De overheden moeten een speciale rol innemen om die inhaalslag effectief te maken. Regeringen zullen als partners naast de bedrijven moeten staan, zeiden Kok en Blair.

Na afloop sprak Kok over nog een manier om internetgebruik en online handel te stimuleren. De kosten van internetgebruik moeten worden verlaagd 'tot bijna nul'. Hoe de premier dit wil realiseren liet hij in het midden.Eerdere relevante berichten: VS en EU bereiken na twee jaar privacyakkoord (15 maart 2000) ICT-achterstand Europa op VS en Japan groeit (13 maart 2000)