Het rommelt in de Japanse gamewereld. De onderhandelingen tussen Square-Enix en Taito zijn nog niet afgerond of er zijn alweer nieuwe plannen. Nu schijnen Konami en Capcom om de tafel te zitten. Het gaat hierbij overigens om geruchten, er zijn geen officiële mededelingen gedaan.

Wel is duidelijk dat Konami op overnamepad is. Het heeft dit jaar al geïnvesteerd in Hudson Soft, een Japanse maker van online games en ringtones, speelgoedfabrikant Takara, softwarebedrijf Genki en People, een keten van fitnesscentra. Konami probeert met de overnames minder afhankelijk te worden van de handel in computergames, een handel die erg onvoorspelbaar is.

Het is echter ook duidelijk dat er een noodzaak is tot schaalvergroting. Dat is de reden achter de voorgaande samensmeltingen in Japan (Square en Enix twee jaar geleden, Sammy en Sega vorig jaar). Het ontwikkelen van games kost steeds meer en de winstmarges worden kleiner. De risico's daarmee groter. Uitgevers zijn afhankelijk van hits en die zijn niet op bestelling leverbaar.

Capcom lijkt een geschikte overname. Het is kleiner dan Konami en gaat door een moeilijke periode bij gebrek aan hits en een aansprekende release de komende maanden.