Dit bevestigt een zegsvrouw van MCI, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verbinding van koninklijkhuis.nl. Ondanks de beschikbare bandbreedte is de site van het Koninklijk Huis slecht bereikbaar. Wat hier de oorzaak van is, is niet bekend.

Nadat bekend werd gemaakt dat Máxima zondagochtend werd opgenomen in het ziekenhuis, werd de site koninklijkhuis.nl slecht bereikbaar. Direct na de geboorte van de baby lag de site er regelmatig compleet uit.

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst heeft hierdoor moeite met het achterhalen van bepaalde informatie, zoals bezoekersaantallen. De RVD onderzoekt momenteel de problemen, zo bevestigt een woordvoerder tegenover WebWereld.

De hoster van koninklijkhuis.nl is Iway Technologies, dat weer in handen is van het Delftse bedrijf Xitix. Dit bedrijf neemt zijn diensten af van MCI, zo blijkt uit de gegevens van ip-adresverdeler Ripe NCC.

Een werknemer van MCI (het voormalige WorldCom) bevestigt dat Iway de website van het Koninklijk Huis host, evenals de website van het ministerie van Algemene Zaken. Beide sites zijn niet of nauwelijks bereikbaar.

"Iway Technologies heeft een beschikbare bandbreedte van 512 Kbps. Dat is niet bijster veel. Een adsl-verbinding is vaak nog sneller", aldus de werknemer.

Ontkenning

Een woordvoerster van MCI ontkracht nu overigens de bevestiging van de werknemer. Volgens de zegsvrouw heeft Xitix een bandbreedte van 2 Mbit die schaalbaar is tot 10 Mbit. De site verbruikt nog lang niet al zijn bandbreedte, momenteel zo'n 6 Mbit.

Bij Iway annex Xitix is niemand bereikbaar voor commentaar.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 15:55 uur:</b> Artikel herschreven na ontkenning woordvoerster MCI over de genoemde bandbreedte van 512 Kbps.</i>