De automatisering dring steeds verder door tot het basis- en voortgezet onderwijs. Maar hoe richt je een netwerk in? Wat is de meest vernieuwende software voor educatieve doeleinden? Hoe breng je leerkrachten online bij elkaar? Enkele van de vragen die aan de orde komen op de Netwerkdag Noord-Holland, die de Onderwijs Begeleidings Dienst Noord-Kennemerland voor zaterdag 6 juni heeft uitgeschreven. Directies, personeel en leerlingen van scholen uit Noord-Holland zijn welkom – net als bedrijven die hun producten willen tonen. Meer informatie en aanmelding vóór 29 mei a.s. bij de OBD in Alkmaar (072-5122219) of per e-mail.

Met de vakantie in het vooruitzicht heeft AND Publisher een nieuwe versie uitgebracht van zijn routeplanner voor Europa. De CD-ROM AND Route 98 Europa Pro wijst automobilisten de weg naar 400.000 bestemmingen in 50 landen. De route wordt weergegeven op een kaart, waarop de gebruiker kan in- en uitzoomen, en in een uitvoerige beschrijving met te passeren steden en dorpen, wegnummers, richtingen, afstanden en de geschatte reistijd. Europa Pro vraagt om een 486 DX-processor, Windows 95 en 8 MB RAM (en om 129 piek voor een enkele licentie).

Bezitters van een Victory K56Flex kunnen hun modem via het Internet rijp maken voor het nieuwe 56 Kbps-standaardprotocol V.90. Distribiteur Computerline legt op zijn homepage in eenvoudige stappen uit hoe de upgrade dient plaats te vinden. Ook na de overstap naar V.90 kan een Victory-modem via het 56Kflex-protocol blijven communiceren – alleen dan op een lagere snelheid (van 33,6 Kbps). Bij Computerline zijn twee ombouw-utilities te vinden, naast drivers voor Windows 95 en NT 4.0 en een handleiding. De software is bestemd voor de 5600EN- en 5600IN-modellen.

Onbevoegden krijgen geen toegang meer tot een notebook dankzij Norman Access Control Pro. Het product wordt op de markt gebracht door de makers van de bekende virusbestrijder ThunderByte. Beveiliging via het BIOS biedt onvoldoende veiligheid, aldus Norman/SHARK en ook Windows 95 en NT houden niet alle indringers tegen. De bewaker van de notebook maakt een logbestand van het gebruik, controleert de toegang tot drives, poorten en applicaties en zorgt ervoor dat de gebruikte wachtwoorden veilig zijn.

Spelletjesfabrikant Sega brengt in november een nieuwe game console op de markt die draait onder Windows CE. DreamCast moet de standaard worden in de toekomst van het digitaal vermaak, aldus Sega-topman Okawa en zijn tegenstrever bij Microsoft, Bill Gates. Voor de makers van spellen onder Windows betekent de DreamCast weer een afzetmarkt erbij. De nieuwe machine krijgt de mogelijkheid om grafische beelden in hoge resoluties weer te geven en een modem voor snelle netwerk- en Internet-verbindingen.

America Online heeft volgens Israëlische kranten zijn ogen laten vallen op ICQ (I-Seek-You), de populaire software om via het Internet direct contact te leggen met bekenden en andere ICQ-gebruikers. Producent Mirabilis zegt dat het programma wereldwijd door 11 miljoen mensen wordt gebruikt. Op een willekeurig moment van de dag zijn 400.000 mensen met elkaar via het Israëlische programma met elkaar aan de praat, aldus cijfers van het bedrijf. AOL heeft ook zijn eigen 'buddy-software': de grootste provider ter wereld zou 300 miljoen dollar hebben geboden om Mirabilis over te nemen. De Israëli's hebben vorig jaar ook al onderhandelingen gevoerd met Microsoft, Hotmail en Yahoo!.