Dat stelt althans het Innovatieplatform in het advies 'Ict als Innovatie-as'. Stichting de Thuiskopie stelde eerder dit jaar voor om een kopieerheffing in te voeren op ict-producten met opslagcapaciteit. Het voorstel was om bij mp3-spelers en harddiskrecorders 3,28 euro per gigabyte te berekenen.

Volgens het Innovatieplatform, dat door de overheid is opgericht om met innovatieve voorstellen te komen, is zo'n heffing niet verstandig. "Een eigen ict-industrie biedt kansen voor Nederland op exportgebied. Juist het midden- en kleinbedrijf is in deze sector een stuwende kracht achter innovatie. Het Innovatieplatform adviseert dan ook om deze sector meer ruimte te geven bijvoorbeeld door bestaande nationale heffingen nog eens kritisch te bezien en terughoudend te zijn met nieuwe heffingen."

Branchevereniging ICT-Office is blij met de reactie van het Innovatieplatform. "ICT-Office heeft altijd aangegeven tegen het systeem van kopieerheffingen te zijn, onder meer omdat het niet eerlijk is tegenover de bedrijven en de rechthebbenden", zo laat de organisatie weten.

ICT-Office pleit in plaats van de kopieerheffing voor het gebruik van drm-beveiligingstechnologie├źn waarbij de individuele afnemer direct aan de auteurs-rechthebbende kan betalen, zonder tussenkomst van andere organisaties.

ICT-Office hoopt dat het ministerie van Justitie dit advies van het platform en de brancheorganisatie overneemt en dat de kopieerheffing voor mp3-spelers er niet komt.

De voorzitter van stichting SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen) had overigens al laten weten dat de heffing op mp3-spelers en dvd-recorders in ieder geval is uitgesteld tot november 2005.