In de Amerikaanse staat Minnesota dient deze week voor het eerst een 'jury trial' van de RIAA (Recording Industry Association of America) tegen een persoon die illegaal muziek zou hebben verspreid.

De RIAA is vier jaar geleden begonnen met een zero-tolerance beleid tegen piraterij. De zaken die daaruit voortkwamen zijn geschikt, afgeblazen of lopen nog.

In de eerste zaak die de RIAA voor een jury-rechtbank voert, staat de alleenstaande moeder Jammie Thomas terecht. Thomas zou 1700 songs via Kazaa hebben gedeeld.

Jennifer Pariser, anti-piraterij-juriste bij platenmaatschappij Sony BMG, verklaarde in de rechtszaal te geloven dat Sony BMG slechts half zo groot is als in 2000 als gevolg van piraterij.

Opmerkelijk was dat Pariser suggereerde dat het 'rippen' van eigen cd's of het downloaden van songs die men al eerder in bezit had, ook onder de definitie van 'stelen' valt.

Gevraagd of het fout is voor consumenten om zelfs maar één kopie te maken van muziek die ze zelf aangeschaft hebben, antwoordde Pariser: "Als een individu een kopie van een song maakt voor zichzelf, denk ik dat we kunnen zeggen dat hij een song gestolen heeft."

Volgens de RIAA was het ip-adres dat Thomas was toegewezen door haar ISP op de avond van 21 februari 2005 de bron van de gedeelde songs op het Kazaa-netwerk. Haar username 'Tereastarr' was ingelogd op Kazaa met gebruikmaking van het bewuste ip-adres.

De verdediging bracht onder andere naar voren dat het daarmee nog niet bewezen is dat ze ook zelf achter haar computer zat. De zaak is niet alleen belangrijk omdat het Thomas miljoenen kan gaan kosten, maar ook omdat het bepaalt welk soort bewijs nodig is om iemand te kunnen veroordelen.

Duur

Overigens wist Ars Technica Pariser op meer opvallende uitspraken te betrappen. Zo verklaarde de Sony-juriste onder druk van Thomas' advocaat David Toder dat de strijd tegen piraterij de muziekindustrie geen geld oplevert maar juist geld kost, en bovendien dat de industrie in werkelijkheid geen idee heeft hoe groot de schade is als gevolg van bestandsuitwisseling.

De RIAA houdt volgens Ars Technica gemiddeld ongeveer drie- tot vierduizend dollar over aan schikkingen. Deze inkomsten wegen blijkbaar niet op tegen de kosten van internetdetective SafeNet, voorheen MediaSentry, en de juridische kosten.