De Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) is de grootste collector voor muzikanten en muziekuitgevers. Volgens de Spaanse krant El Pais werd een onderzoek naar eventuele fraudepraktijken van de Spaanse Buma al in 2007 gestart na klachten van verschillende internetbedrijven, computerzaken en restaurants. De instantie wordt verdacht fondsen die bedoeld waren voor artiesten te hebben weggesluisd om te gebruiken voor eigen gewin van de medewerkers.

Negen aanhoudingen

De inval vond een uur na sluitingstijd plaats bij het hoofdkantoor van de SGAE. Daarnaast vonden op 16 andere locaties invallen plaats, waaronder ook woningen van betrokkenen. Er werden negen mensen aangehouden, waaronder de president van de Raad van Bestuur Eduardo "Teddy" Batista.

Focus van de actie is een onderdeel van de SGAE, de SDEA, die in 1999 werd opgericht om de auteursrechten op internet te reguleren. De ceo van die tak, Jose Luis Rodriguez Neri, is de hoofdverdachte van de zaak die binnengekomen fondsen zou hebben weggesluisd via zijn oude bedrijf Microgénesis, een bedrijf dat verschillende programma's ontwikkelt om muziek via het web te verkopen.

'IFPI ontduikt belastingen'

In een reactie die afgelopen zondag online werd gezet laat de SGAE weten zo veel mogelijk te hebben samengewerkt met de politie. Daarnaast laat de instantie weten overtuigd te zijn van de onschuldigheid van zijn personeel.

De SGAE is niet de enige auteursrechtenorganisatie die afgelopen weekend onder vuur lag. Ook de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), de organisatie die wereldwijd opkomt voor de belangen van de platenindustrie, ligt onder vuur. Volgens Heise Online worden verschillende topmannen van de organisatie verdacht van belastingontduiking.