Dit meldden onderzoekers van de American Heart Association gisteren op een bijeenkomst in New Orleans. Bijna alle koptelefoontjes van muziekspelers van nu bevatten de magneetjes van het element neodymium.

Hartfalen

Magneten worden in de praktijk door doktoren gebruikt om de werking van pacemakers te testen. Zonder de apparaten in contact komen met de magneten, springt de pacemaker aan waardoor het hart sneller bloed pompt door het lichaam, terwijl de pacemaker het hart alleen moet ondersteunen om de momenten dat het hart dat echt nodig heeft. Een te grote blootstelling aan magneten kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk hartfalen.

William H. Masiel, leider van het onderzoek en verbonden aan het Beth Israel Medical Center in Boston, zegt dat alleen de koptelefoon een risico vormt. 'Het gaat niet om de MP3 speler zelf. Voor het onderzoek hebben we de koptelefoon op de borst van een aantal patiënten met een pacemaker geplaatst. In meerdere gevallen begon de pacemaker het tempo te bepalen zonder dat de patiënten daar erg in hadden.'

Borstzakje

De magnetische substantie binnenin de oortjes kan alleen effect uitoefenen en een potentieel gevaar vormen, als het binnen drie centimeter komt van de pacemaker. Toch is het geschetste risico reëel, omdat de koptelefoons vaak om de nek gehangen worden en dan precies tegen de borstkas aanzitten. Het wegstoppen van de koptelefoons in de borstzak geeft een vergelijkbare situatie. Beide scenario's vermijden, is het simpele advies aan mensen met een pacemaker.