In februari van dit jaar legde de Koreaanse Fair Trade Commission (KFTC) de softwaregigant een boete op van 33 miljard won (ruim 27 miljoen euro) wegens monopoliemisbruik. Ook werd Microsoft opgedragen twee versies van Windows uit te brengen, één versie waar de programma's Windows Messenger en Windows Media Player zijn uitgehaald en één versie met links naar software van concurrenten.

Microsoft ging tegen deze uitspraak in beroep bij de Hoge Raad van Korea en verzocht de KFTC zijn besluit te herzien. Dit verzoek heeft de handelsautoriteit nu naast zich neergelegd.

"We respecteren het besluit van de KFTC, al zijn we wel van mening dat Microsoft voldoet aan de Koreaanse antitrustwetten en het beste voor heeft met de consumenten in Korea", reageert Microsoft-woordvoerder Oliver Roll.

Naar verwachting duurt het nog enige jaren voordat de Hoge Raad met een uitspraak komt. Tot die tijd probeert Microsoft de uitgifte van de twee speciale Windows-versies, zoals de KFTC eist, te voorkomen of in ieder geval uit te stellen.

Aanleiding voor het onderzoek van de KFTC was een klacht die internetbedrijf Daum in 2001 over Microsoft indiende. In 2004 startte Daum een antitrustrechtszaak tegen Microsoft vanwege de koppeling van Windows Messenger in het Windows besturingssysteem. Deze zaak werd eerder dit jaar geschikt. In de schikking werd onder meer afgesproken dat Microsoft Daum dertig miljoen dollar zal betalen.