In een vertrouwelijke brief aan vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) schrijft de korpschef van politieregio IJsselland, Peter-Jaap Aalbersberg, dat de ict-problemen "catastrofale vormen" hebben aangenomen. "Het niet functioneren van onze systemen raakt de slagader van mijn organisatie."

Televisieprogramma NOVA wist de hand te leggen op deze vertrouwelijke brief. Aalbersberg is zeer kritisch op de verantwoordelijke computerorganisatie van de politie: vtsPN. "Ik vind het onacceptabel dat een politieorganisatie burgers teleur moet stellen omdat haar werksystemen uitvallen c.q. zo traag zijn."

Minder toegang tot systemen

Landelijk klagen agenten steen en been over het nieuwe invoersysteem, BVH. Daarbovenop hebben korpsen in Noord- en Oost-Nederland sinds vorige week last van een netwerkstoring, waardoor de politie noodgedwongen minder medewerkers toegang geeft tot administratieve systemen.

De ict-problemen hebben tot gevolg dat agenten minder toekomen aan werk op straat, en dat de administratie bij de politie een rommel is. De woordvoerder van de Politie IJsselland zei dinsdag dat een deel van de eigen politiecijfers over 2009 de prullenbak in kan, omdat agenten niet alles meer registeren.

Info veelplegers verdwenen

Politievakbond NPB vertelt in NOVA dat agenten op straat niet meer terug kunnen vallen op betrouwbare info. Kentekens van verdachte auto' zouden te laat binnenkomen. Ook zouden de gegevens van veelplegers bij een regio verdwenen zijn.

De NPB meldt ook dat agenten wordt gevraagd om thuis de adminstratie te doen. "Je gaat niet operationele politie-informatie op je privé-computer zetten. De beveiliging en procedures die je op een politiecomputer hebt, heb je natuurlijk niet thuis."

Spoedoverleg

Vandaag is er spoedoverleg in de Tweede Kamer over de ict-problematiek. Dinsdag kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken een externe onderzoek aan dat de ict-problematiek moet doorlichten, zodra de situatie in Noord-Oost Nederland is verholpen. De SP stelde al eerder Kamervragen over de niet langer betrouwbare politiecijfers.