Afluisteren Kim Dotcom 'foutje'

De zaak tegen filehostingsite MegaUpload en oprichter Kim Dotcom valt steeds verder uit elkaar. Nadat eerst bleek dat de groots opgezette inval en huiszoeking in de villa van Dotcom illegaal was, blijkt hij nu ook onrechtmatig te zijn afgeluisterd en getapt. Een foutje, zegt de Nieuw-Zeelandse regering, opsporingsdiensten dachten dat Dotcom een buitenlander was, terwijl hij is genaturaliseerd tot Nieuw-Zeelander. Buitenlanders mogen wél worden afgeluisterd zonder tussenkomst van de rechter, maar eigen burgers niet.

Google: geen Maps-app voor iOS

Google heeft geen haast met het maken van een Maps-app voor iOS, en de vraag is of die er wel komt. Apple heeft Google Maps, dat zat ingebakken in iOS, eruit gesmeten voor iOS 6 ten feaveure van eigen kaartendienst. Die is echter nog lang niet af en vol fouten.

Vorige week gingen er geruchten dat Google reeds een losstaande Maps-app in de App Store had ingediend, maar dat klopt niet. Google kijkt de kat uit de boom. “We hebben nog helemaal niets gedaan", aldus Google-commissaris Eric Schmidt. Wel is Google “dagelijks in gesprek" met Apple, aldus Schmidt, maar onduidelijk is waar dat over gaat.

Koers Google naar recordhoogte

De koers van Google is de afgelopen maanden aan een opmerkelijke opmars bezig, en bereikte gisteren een nieuw record van 750 dollar.

De afgelopen jaren waren investeerders vaak sceptisch over Google's afhankelijkheid van de advertentiemarkt en nieuwe concurrentie van Microsoft's Bing en Facebook. De online reclamemarkt blijkt echter stabiel en groeiend, en Google groeit telkens harder dan de markt. Recentelijk stootte Google Facebook van de troon als marktleider op het gebied van display-advertenties.

Zowel Microsoft als Facebook vormt geen bedreiging voor de hegemonie van Google, constateert Citi-bank in een analyse. Ondertussen blijft de koers van Facebook nog steeds verder dalen.

Muitende Foxconn-fabriek weer open

De fabriek van Foxconn in China die enkele dagen geleden werd gesloten na hevige rellen, gaat weer open. De opstand van 2000 arbeiders is “onder controle" van de politie. Volgens een woordvoerder van de Apple-leverancier is de dagelijkse routine binnen de fabriek weer hersteld. De productielijnen draaien weer op volle toeren, zegt woordvoerder Simon Hsing tegen de IDG News Service.

Bij de fabriek werken 79.000 mensen. Zij zetten onder meer de iPhone 5 in elkaar. De opstand van de duizenden arbeiders is neergeslagen door 5000 politieagenten en startte nadat er volgens Foxconn “een persoonlijk meningsverschil" ontstond tussen enkele werknemers, dat escaleerde tot “een incident". Veertig mensen raakten gewond.