Anonymous wil nieuwssite

Hackerscollectief Anonymous heeft via donatiesite Indiegogo een bedrag van 54,668 dollar opgehaald, meldt Ars Technica. Daarmee wil de groep de eigen nieuwssite Your Anon News (YAN) gaan opzetten, met content die naar eigen zeggen niet wordt gestuurd door bedrijven en politieke motieven. Anonymous communiceert momenteel via Twitter en Tumblr, maar ziet de beperking van die sociale media.

Het idee is om ook burgerjournalistiek te bedrijven, met verslaggeving en blogs van de beste onafhankelijke verslaggevers online. Daarbij moet de nieuwssite ruimte bieden voor livefeeds voor burgers die gebeurtenissen livestreamen terwijl ze plaatsvinden, dit “in plaats van de stukjes nieuws van 10 seconden die de bedrijfsmedia biedt”, schrijft het collectief in het statement.

Apple blijft Snow Leopard patchen

Apple heeft zijn populaire besturingssysteem Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) nog altijd niet opgegeven. Hoewel Apple in de regel alleen zijn huidige en vorige OS X-versies onderhoudt, maakt het voor de eervorige versie Snow Leopard een uitzondering, zo brengt Computerworld.com. Niet gek, aangezien ongeveer een kwart van de Mac-gebruikers dat systeem nog altijd gebruikt.

Apple moet daarvoor eigen updates uitrollen omdat het Java 6 blijft gebruiken in Snow Leopard. Na de monsterpatch van Oracle van afgelopen dinsdag, met in totaal 42 nieuwe beveiligingsfixes, heeft Apple de Java 6-patches uitgerold en tegelijkertijd de beveiliging van Safari in het verouderde OS X aangescherpt.

GitHub niet open source

Een groot deel van de software die beschikbaar is op GitHub, de populaire online softwarecodebilbiotheek, blijkt niet onder een open source-licentie gepubliceerd, meldt The Register. Uit bevindingen van Aaron Williamson, verbonden aan de Software Freedom Law Center, blijkt dat zeer veel projecten op GitHub twijfelachtig of inconsistent zijn wat betreft licenties, iets wat hun juridische status als open source onzeker maakt.

Hoewel de ontdekking niet gebaseerd is op empirisch onderzoek, noemt The Register het een eyeopener. Veel licenties op GitHub blijken inderdaad verkeerd gepost, zijn in strijd met de General Public License (GPL) of zijn gedateerd. Volgens Williamson hechten programmeurs er weinig tot geen waarde aan. Wat er nu moet gebeuren aan de situatie blijft onbeantwoord. GitHub wil ontwikkelaars namelijk geen licenties opleggen die zij niet begrijpen.