Facebook test gratis WiFi-dienst

Om meer lokale bedrijven actief te krijgen op Facebook test het sociale netwerk momenteel een gratis WiFi-service voor het inchecken bij lokale bedrijven. Wanneer gebruikers via Facebook inloggen en zichzelf 'inchecken' op een bepaalde bedrijfslocatie (horeca, winkels, etc.) krijgen zij via de Facebook-pagina van het bedrijf een gratis WiFi-verbinding aangeboden. Het gaat voorlopig om een kleine test.

Met de hotspots die zo ontstaan wil Facebook waarschijnlijk zijn 'incheck'-dienst op de kaart zetten. Bedrijven krijgen als ze meedoen meer publiciteit op het sociale netwerk. Facebook vergoedt de internetkosten van hun gasten en zorgt voor een aangepaste router.

LinkedIn boert goed

In tegenstelling tot andere beursgenoteerde internetbedrijven zit LinkedIn in goed vaarwater. De aandelenkoers van het zakelijke sociale netwerk is sinds de beursgang in mei 2011 meer dan verdubbeld. Ook de omzet is in vergelijking met vorig jaar 81 procent gegroeid naar 252 miljoen dollar.

LinkedIn dankt deze cijfers aan het goed draaiende advertentiemodel. Ook genereert het bedrijf inkomsten uit recruitment, waarbij bedrijven een klein bedrag betalen om hun vacatures bij de juiste groep gebruikers onder de aandacht te krijgen. LinkedIn heeft in Nederland ongeveer 3 miljoen gebruikers, wat relatief gezien erg veel is voor een land. Wereldwijd bestaan er inmiddels 175 miljoen profielen.

Google vertaalt teksten slimmer

Google Translate is aangevuld met drie nieuwe functies. Daarmee moet de statistische vertaalmachine van de zoekgigant minder fouten maken bij het vertalen van teksten. Bij een vertaling van een woord checkt Google Translate nu automatisch of de vertaling andersom ook klopt. Bij elke woord verschijnt vervolgens de meest waarschijnlijke vertaling bovenaan.

De tweede toevoeging is die van frequentie. Google kijkt bij elk woord hoe vaak het voorkomt in een taal en rangschikt deze van veel tot zelden gebruikt. Als een woord bijna niet voorkomt wordt het automatisch verborgen. Tot slot voegt Google een lijst van synoniemen toe, wanneer een gebruiker klikt op de vertaling. De vertaalmachine is inmiddels beschikbaar 65 verschillende talen.