Google duwt adblockers van Android

Google weert ad-blockers uit Google Play omdat ze andere diensten hinderen. De advertentiereus was daar al min of meer mee begonnen toen het onlangs AdBlock Plus dwarszat. Oorspronkelijk was er een security-argument: het draaien van een lokale proxy om advertenties te filteren kan ook worden gebruikt door malware. Google maakte daarom een einde aan automatische proxy's en gebruikers moeten deze voortaan handmatig instellen.

Google heeft AdBlock Plus nu echter laten weten dat de app de gebruikersvoorwaarden van Play schendt en de app daarom volledig wordt verwijderd, zo meldt de nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG. Het zoekbedrijf meldt dat de app andere diensten hindert en dat dit een schending is van de voorwaarden. Een andere advertentieblocker, AdWay is ook verwijderd. De makers van die app raden gebruikers aan om Android te configureren om apps van onbekende bronnen te installeren, zodat de appwinkel Google Play omzeild wordt. AdBlock plus doet hetzelfde.

BlackBerry 10'ers mogen WhatsAppen

Gebruikers van een nieuw toestel met BlackBerry 10 kunnen nu ook WhatsAppen. De app daarvoor is gisteren in de appwinkel BlackBerry World verschenen. De fabrikant kondigde de app al aan bij de introductie van het nieuwe besturingssysteem, nadat WhatsApp eerder had gesteld weinig interesse te hebben in het nieuwe mobiele platform. BlackBerry heeft ondanks strubbelingen vorig jaar een opvallende start gemaakt met een ongekend groot aantal apps bij de release van een nieuw platform.

Vader van Android verlaat Google

Mister Android zelve, oprichter en ceo Andy Rubin, verlaat Google, meldt de Wall Street Journal. Hij zou het avontuurlijke ondernemerschap van de begintijd missen nu Android een megaplatform is geworden en zich meer willen richten op kleinere projecten op het gebied van robotica en domotica. Hij wordt vervangen door Sundar Pichai, de Google-chef die zich voorheen bezighield met de Chrome-browser, apps en het Chrome-OS.

AllThingsD stelt dat de personeelswijziging een koersverandering inhoudt. Google wedt wat mobiel betreft al langer op twee paarden: Chrome OS en Android. Het is logisch om de twee meer te integreren en het aanstellen van Pichai als nieuwe Android-baas zou deze filosofie benadrukken.

Android-vader Rubin richtte in 2003 Android Inc. op dat twee jaar later door Google werd overgenomen. Rubin bleef aan als Google-onderdirecteur. Hij gaf de laatste 8 jaar leiding over de Android-afdeling van de zoekreus.