Rabo-analist: Apple neemt TomTom over

Geruchten over een aanstaande overname van TomTom door Apple zwellen aan. Rabobank-analist Hans Slob schrijft in een analyse dat de kans daarop nu 30 procent is, schrijft persbureau Bloomberg. De beurskoers van TomTom reageerde met de grootste stijging in 8 weken. Volgens de analist hebben beide bedrijven elkaar nodig; Apple de kaartenkennis en TomTom het geld.

Voor RTLZ stelde Slob tien redenen op waarom Apple een bod op TomTom kan overwegen. Apple heeft geblunderd met zijn eigen kaartenapplicatie en heeft sinds vandaag Google Maps weer toegelaten tot zijn mobiele apparaten. TomTom verkeert al langere tijd in financieel noodweer en een overname door Apple zou volgens Slob een “koninklijke aftocht" betekenen.

2,5 miljoen tablet-gebruikers erbij

Uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk blijkt dat 4,3 miljoen Nederland de beschikking hebben over een tablet. Dat waren er een jaar geleden nog 2,5 miljoen minder. Inmiddels heeft 34 procent van de personen van 13 jaar en ouder met internettoegang ook een tablet in huis. Verder is het aantal smartphone-gebruikers weer toegenomen: de teller is de 7 miljoen gepasseerd.

Qua tablets blijft de iPad ook in Nederland het populairste apparaat. Circa 60 procent heeft gekozen voor die Apple-tablet. Toch maakt Samsung een opmars door in ons land; die Apple-concurrent groeit dit jaar met 9 procent. Dat gaat volgens onderzoeksbureau Gfk met name ten koste van het totale aandeel van Apple.

Dropbox koopt muziekdienst op

Dropbox heeft Spotify-alternatief Audiogalaxy opgekocht. De populaire cloudopslagdienst maakt niet bekend hoeveel het betaald voor de overname van Audiogalaxy, dat zelf in een blogpost laat weten bijzonder in zijn nopjes te zijn met de overname, meldt TheNextWeb.

Audiogalaxy is van oudsher een beruchte p2p-filesharingsite die al in 1998 is opgericht. Na aanhoudende problemen met auteursrechtenwaakhond RIAA besloten de oprichters door te gaan als clouddienst voor muziekstreaming. Dat deden ze door een deal te sluiten met een andere muziekdienst, Rhapsody. Dat Spotify-alternatief is ooit opgezet door Real, maker van media-afspeelsoftware.