Xerox ontkent uitvinding van internet

Als je Obama factcheckt, doe het dan goed. De Amerikaanse president stelde onlangs dat het internet geboren was dankzij onderzoeksprojecten van de overheid, zoals ARPAnet.

Maar volgens Wall Street Journal-columnist Gordon Crovitz zit Obama er naast: het was het bedrijf Xerox dat verantwoordelijk is voor de geboorte van het internet, en Tim Berners-Lee vond de hyperlink uit. Dat u het even weet.

Xerox laat echter fijntjes weten: Ethernet, inderdaad een uitvinding van Xerox, is toch echt iets anders is dan het internet.

Patentrol dwingt megaschikking af

Patenttrol NTP, die een aantal patenten heeft op het mobiel verzenden en ontvangen van e-mail heeft een schikking getroffen met 13 prominente techbedrijven, waaronder Apple, HTC, Motorola, Samsung, Google, Microsoft en Yahoo. Details over de deal zijn niet bekend. NTP gaat al lang mee, het wist BlackBerry-maker RIM in 2005 via de rechter te dwingen tot betaling van 612,5 miljoen dollar voor die e-mailpatenten.

Cisco koopt DRM-maker betaal-tv

Cisco heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om de leverancier van betaal-tv systemen NDS over te nemen, meldt persbureau Reuters. Cisco tast diep in de buidel voor NDS: het betaalt maar liefst 5 miljard dollar. NDS verkoopt toegangssystemen voor betaal-tv, video-on-demand en streamingdiensten aan kabelmaatschappijen als Comcast, Rogers en BSkyB.

Oracle staakt open sourcetaal Fortress

Oracle houdt de ontwikkeling van de programmeertaal Fortress voor gezien. Fortress is 10 jaar geleden begonnen als onderzoeksproject van Sun en speciaal ontwikkeld voor supercomputers (high-performance computing, HPC). Het moest een alternatief worden voor de bekendere programmeertaal Fortran. Het project werd in eerste instantie gesteund door DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) maar die staakte al in 2006 de subsidie.

Gartner: Windows 8 toch niet 'slecht'

Gartner-analist Gunnar Berger herziet zijn oordeel dat Windows 8 gebruikers een slechte ervaring biedt voor de traditionele desktop. De zin over de gebruikservaring "in één woord: slecht" is geschrapt uit zijn blogpost, want dat was uit het verband gerukt. Bediening met muis en toetsenbord is wel een zwak punt van Windows 8, stelt de analist.

De gewraakte blogpost is deel drie in zijn vijfdelige verhandeling over Windows 8 en dat geheel is volgens de analist ook geen officiële Gartner-research. Het is 'slechts een manier waarop Berger zijn gedachten deelde over zijn gewenning aan het nieuwe besturingssysteem', vertelt hij in een interview met de Britse pc-nieuwssite PC Pro.