Lobby voor internetbelangen

Volgend op de oprichting van de activistengroep Internet Defense League slaan internetreuzen de handen ineen om hun belangen te vertegenwoordigen in de politiek. De Amerikaanse internetbedrijven Facebook, Google, Amazon, eBay en nog onbekende andere ondernemingen zetten een lobbygroep op in Washington.

Zij willen de overheid en senatoren voorlichten over de impact van internet - en regulering daarvan - op de VS en op de diverse staten daarvan. De zogeheten Internet Association maakt in september zijn debuut en kondigt dan ook concreet zijn beleidsposities aan voor diverse thema's, laat voorzitter Michael Beckerman weten aan persbureau Reuters. "Het internet is niet meer alleen Silicon Valley", zegt hij tegen technieuwssite TG Daily.

Rambus verliest, en vecht door

Geheugenontwerper Rambus heeft zijn zaak bij de Amerikaanse ITC (International Trade Commission) verloren. Die overheidsinstantie zet een punt achter zijn onderzoek naar patentschendingen door chipmakers LSI en STMicroelectronics. Die twee bedrijven zijn door Rambus aangeklaagd voor inbreuk op zijn patenten voor geheugentechnologie.

De ITC concludeert nu dat er geen sprake is van patentschending. Sommige van de Rambus-patenten zijn volgens de handelscommissie niet te handhaven, meldt de IDG News Service. Rambus heeft zijn aanklacht in 2010 ingediend, tegen meerdere bedrijven. Daarvan hebben Freescale Semiconductor, Broadcom, Mediatek en Nvidia schikkingen getroffen met de geheugenuitvinder. Rambus beraadt zich nu over vervolgstappen, mogelijk gaat het in beroep tegen het ITC-verlies.

Safari 6 maar deels op OS X Lion

Tegelijk met de nieuwe OS X-versie 10.8 (Mountain Lion) heeft Apple een nieuwe versie uitgebracht van zijn webbrowser Safari. Versie 6 daarvan is officieel ook beschikbaar voor OS X 10.7 (Lion), maar mist dan wel enkele functies. Gebruikers van Mac-besturingssystemen van vóór Lion kunnen Safari 6 helemaal niet krijgen, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register.

Het valt ook op dat de downloadlink voor de Safari-uitvoering voor Windows is verdwenen. Diverse nieuwssites trekken op basis hiervan gelijk de conclusie dat Apple stopt met zijn browser voor Windows. Onder meer techblog The Verge wijst erop dat de downloadlink voor Safari 5 op Windows nog wel werkt.