Oprichter McAfee opgepakt in Guatemala

Softwarepionier en oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf John McAfee is na een vlucht van drie weken opgepakt in Guatemala, meldt The Verge. De 67-jarige Amerikaan, woonachtig in Belize, wordt gezocht in verband met mogelijke betrokkenheid bij de moord op zijn 52-jarige buurman, die plaatsvond op 11 november. Daarbij zou hij geen hoofdverdachte zijn, schrijft persbureau Reuters.

McAfee is gevlucht naar Guatemala omdat hij meer vertrouwen heeft in het rechtssysteem van dat land. Na zijn arrestatie wist hij in zijn cel een computer te krijgen. Daarmee heeft hij inmiddels een blogpost online weten te krijgen. Vanuit zijn cel blogt McAfee dat hij niet weet wat er komen gaat, maar dat de koffie in ieder geval prima smaakt.

'Neerhalen Megaupload gigantisch succes'

De Amerikaanse MPAA, de club die lobbyt voor de filmindustrie, noemt het neerhalen van filesharingsite Megaupload een gigantisch succes, aldus TheNextWeb. Door de verwijdering van de site en het in beslag nemen van zijn servers is niet alleen een bijzonder populaire illegale website verdwenen, maar is tegelijkertijd een groot netwerk van sites daaromheen ontregeld.

Maar er is volgens de filmbonzen nog genoeg werk aan de winkel. In een brief aan de United States Trade Representative (USTR) van president Obama komt de MPAA met een lijst van internationale websites die de plek van Megaupload al dan niet op legale wijze hebben ingenomen. Daaronder de in Nederland bij Leasweb gehoste hubs Extabit en Uploaded.net.

Extreme lobby VS tegen privacyplan EC

Er is een hevige lobby vanuit zowel Amerikaanse bedrijven als overheidsorganen gaande tegen de nieuwe Europese privacyregels die in de maak zijn. Volgens TechWeekEurope worden leden van de Europese Commissie inmiddels direct benaderd door Amerikaanse lobbyisten, die het besluitvormingsproces al langer proberen te vertragen.

Zij willen niet dat Europa stengere wetten invoert omtrent de bescherming van privacy. Hete hangijzer daarbij is ' the right to be forgotten', waarbij een persoon de rond hem verzamelde data mag laten verwijderen van zowel het internet als de servers van bijvoorbeeld Google, Facebook en Yahoo. Toezicht hierop moet volgens Eurocommissaris Reding streng zijn, inclusief hoge sancties voor overtreders.