Aandeelhouders jagen op Facebook na kelderen aandelen

Er zijn al 50 rechtszaken aangespannen tegen Facebook en de banken die betrokken zijn geweest bij de beursgang. Bij de IPO van het sociale netwerk in mei lag de prijs van een aandeel nog op 38 dollar, maar deze is inmiddels afgedaald tot een schamele 20,62 dollar, oftewel zo goed als gehalveerd.

Daarom liggen nu zowel medewerkers van Facebook, de Nasdaq en investeringsbank Morgan Stanley onder vuur, schrijft The Wall Street Journal . De aanklachten zijn met name van aandeelhouders die menen dat zij vooraf verkeerd zijn ingelicht.

De Facebook en de banken zeggen volledig binnen de wet gehandeld te hebben. Dergelijke rechtszaken - al dan gebundeld - kunnen volgens de WSJ jaren duren.

Nieuw-Zeelandse premier zegt 'sorry' voor afluisteren

De premier van Nieuw-Zeeland, John Key, biedt Megaupload-baas Kim Dotcom zijn excuses aan vanwege het jarenlang illegaal afluisteren door opsporingsdiensten. Deze week bleek dat de geheime dienst GCSB illegale taps had gebruikt om in te kunnen schatten of een arrestatie gevaar voor de agenten zou opleveren.

De dienst luisterde Dotcom af zonder dat er een rechter aan te pas kwam. Maar dat mag alleen als het om buitenlanders gaat en Dotcom is een genaturaliseerde Nieuw-Zeelander die zonder rechterlijk bevel niet mag worden afgeluisterd. “Iedere burger heeft rechtsbescherming als het gaat om de GCSB en we hebben gefaald hem gepaste bescherming te geven", aldus Key.

Linux-terreur ongelukje van stafmedewerker

Niet een vandaal, maar een campagnemedewerker van het Republikeinse congreslid Michael Grimm is verantwoordelijk voor het installeren van Linux op de computers van het verkiezingskantoor. De politie uitte al meteen twijfels of de daad van vandalisme iets te maken had met de Linux-terreur.

De politie heeft een tiener gearresteerd die het betonblok door de ruit van het Republikeinse kantoor gooide. Volgens congreslid Grimm zaten de vandalen achter de installatie-actie waarmee de harde schijven zijn gewist, maar volgens de politie is dat niet waar. Een stafmedewerker zou per ongeluk een Linux-cd in een Windows-computer hebben gestopt en de installatie hebben afgetrapt.