Motorola wint van Microsoft

Motorola heeft een overwinning behaald in Duitsland in de patentzaak die Microsoft tegen de smartphone-fabrikant heeft aangespannen. De producent zal nog niet in juichen uitbarsten, want Microsoft heeft de afgelopen weken een aantal successen geboekt tegen Motorola die is gesommeerd een aantal Android-toestellen van de markt te halen.

Microsoft heeft in dit geval verloren met een patent dat het mogelijk maakt apps op verschillende apparaten te laten draaien. Hierdoor hoeft er geen aparte code te worden geschreven voor elk toestel. De rechter motiveert dit oordeel overigens op een later tijdstip. De patentenoorlog woedt hevig in Duitsland en Motorola ligt onder vuur van zowel Microsoft als Apple. De fabrikant lijdt in de veldslagen zware verliezen.

Russen stelen halfgeleidertechniek

Russische criminelen hebben voor 50 miljoen aan hardwarecomponenten gestolen van Amerikaanse fabrikanten van onder meer halfgeleiders. De groep runde een 'bedrijf' in Houston met als missie nieuwe technologie├źn achterover te drukken. Volgens de aanklacht tegen het bedrijf werkt Rusland met de gestolen techniek aan nieuwe wapens. Maar volgens de Russische overheid gaat het om een groep criminelen die de Russische nationaliteit hebben en niets met spionage voor het leger te maken hebben.

Google ook in hoger beroep om Java

Niet alleen Oracle is ontevreden over de uitkomst van de veelbesproken Java-zaak waarin Oracle eiste dat Google licentiegeld ging betalen voor het gebruik van Java in Android. Google is niet blij met het juryoordeel dat stelde dat er wel degelijk copyright rust op Java en dat Android daar inbreuk op maakt. Omdat de jury vervolgens besloot dat er geen patentschending had plaatsgevonden, gaf de rechter Google de overwinning.

Volgens de advocaat van Google gaat het om een paar regels code en is dat juridiusch verwaarloosbaar in vergelijking met de miljoenen regels Java. Daarom gaat Google in hoger beroep. Oracle gaat eveneens in hoger beroep, want de de Java-eigenaar wil dat Google licentiegeld gaat betalen voor het gebruik van Java in Android.